Z związku z wprowadzeniem od 1 stycznia 2024 roku 6 wydania Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w zakresie zeszytów branżowych:
- „Kulinarne Mięso Wieprzowe Wymagania produkcyjne i jakościowe” wydanie 6 z dnia 12.03.2021 r.
- „Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe” wydanie 5 z dnia 12.03.2021 r.
- „Wędliny. Wymagania produkcyjne i jakościowe” wydanie 5 z dnia 12.03.2021 r.
po przeprowadzeniu szczegółowej analizy dotyczącej możliwości ustalania wartości śladu węglowego w gospodarstwach rolnych w Polsce oraz opracowywania planów obniżenia emisji gazów cieplarnianych przez niezależne podmioty uprawnione w tym zakresie, Administrator Systemu podjął decyzję o udzieleniu odstępstwa w następujących zakresach:
- W zeszycie branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe. Wymagania produkcyjne i jakościowe” wydanie 6 z dnia 12.03.2021r. na okres do 30.09.2024r. zawiesza się obowiązywanie postanowień części 3 PLAN OBNIŻENIA EMISJI GAZÓW CIEPLARNIANYCH
- W zeszycie branżowym: „Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe” wydanie 5 z dnia 12.03.2021r. na okres do 30.09.2024r. zawiesza się obowiązywanie postanowień części 3 PLAN OBNIŻENIA EMISJI GAZÓW CIEPLARNIANYCH.