Dlaczego warto wybrać QAFP?

Kupując produkty wytworzone w certyfikowanym Systemie Jakości Żywności QAFP klient otrzymuje gwarancję, że:

  1. każdy z uczestników procesu produkcyjnego zarówno rolnik (producent świń/drobiu), zakład ubojowy, rozbiorowy czy przetwórczy spełnili restrykcyjne wymagania jakościowe;
  2. cały proces produkcji „od pola do stołu” można zidentyfikować;
  3. każdy etap produkcji nadzorowany jest przez niezależny podmiot – jednostkę certyfikującą;
  4. produkty charakteryzują się wysoką jakością.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Oddzielne zeszyty branżowe ustalają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin.

61% Polaków ma większe zaufanie do produktów posiadających certyfikat jakości – wynika z badań przeprowadzonych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Liczba osób, które sprawdzają, czy produkty spożywcze posiadają certyfikat systematycznie rośnie. Gwarancja jakości staje się również ważnym, obok ceny, czynnikiem decydującym o zakupie mięsa. Dla produktów z wieprzowiny, drobiu i wołowiny taką gwarancję jakości zapewnia certyfikat QAFP.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa  i Rozwoju Wsi procesem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z wieprzowiny, wołowiny i drobiu. System działa „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż proces produkcji. Dla konsumenta kupno schabu, filetów z kurczaka lub kiełbas z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach.

Systemu QAFP cały czas ewaluuje i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. W związku z tym dba o to, aby stale podwyższać wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt oraz obniżeniu zużycia antybiotyków w chowie zwierząt. W Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP warunkiem koniecznym uczestnictwa jest przestrzeganie w zakresie dobrostanu zwierząt stosownych przepisów prawa krajowego i prawa UE. Dotyczy to w szczególności takich obszarów objętych systemem QAFP jak: chów, transport do rzeźni oraz ubój. Bardzo ważnym czynnikiem jest również unikanie bólu, cierpienia i stresu.

Warto podkreślić, że schab, filet z kurczaka czy kiełbasa z certyfikatem QAFP charakteryzują się niską zawartością tłuszczu (2-3%), doskonałym smakiem, kruchością i soczystością. Każdy kawałek musi być pozbawiony wad jakościowych, a mięso nie może być nastrzykiwane ani mrożone.

Kiełbasy z certyfikatem QAFP produkowane są według tradycyjnych, sprawdzonych receptur i mają tzw. „krótką etykietę” – nie zawierają zbędnych dodatków. Co więcej są wytwarzane z wysokiej jakości surowca QAFP oraz charakteryzują  się niską wydajnością,  czyli wysoką zawartością mięsa. Dodatkowo zawierają tylko naturalne przyprawy.  Przy produkcji wędlin QAFP jest zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach oraz mięsa odkostnionego mechanicznie. Ważne jest również to, że posiadają niską zawartość soli oraz są wędzone tylko w dymogeneratorach.