Blog

Jesienno-zimowa pełnia smaku

Chłodniejsza aura i coraz niższe temperatury powodują, że chętniej sięgamy po dania rozgrzewające i sycące. Doskonałą bazą do przygotowania posiłków jesienią i zimą są wysokiej jakości kulinarna wieprzowina i drób oferowane w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności. W domowym zaciszu odkryjecie pełnię smaku mięsnych potraw dzięki różnorodnym marynatom.

Marynaty mają znaczący wpływ na kruchość i soczystość mięsnych dań, ich smak możesz dowolnie modyfikować i komponować je według własnego uznania, za każdym razem uzyskując inny, niepowtarzalny aromat. Zazwyczaj marynaty bazują na oliwie, occie, winie lub jogurcie oraz odpowiednio dobranych ziołach i przyprawach. Od użytych dodatków zależy, czy danie będzie łagodne, ostre czy  słodkie, często używane są na przykład czosnek, oregano, majeranek, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, ziele angielskie, bazylia, zioła prowansalskie, a także musztarda, miód i oczywiście sól.

WIEPRZOWINA W MARYNACIE

Kilka naszych wskazówek jak marynować mięso:

  1. Mięso powinno być w całości pokryte marynatą, jeśli tak nie jest pamiętaj aby obracać je co jakiś czas.
  2. Kulinarną wieprzowinę najlepiej marynować kilka godzin lub całą noc, drób QAFP można marynować tuż przed obróbką termiczną, wystarczy około 1,5 do 2 godzin.
  3. Wybierz podobnej grubości kawałki mięsa aby marynata wchłonęła się równomiernie.
  4. Cienkie kawałki mięsa szybciej nabiorą aromatu, jeśli są grube to nakłuj je lub natnij aby lepiej wchłonęły marynatę.
  5. Jeśli do marynowania użyjesz dużo ziół lub przypraw to przed pieczeniem czy duszeniem lepiej usunąć te składniki z mięsa, unikniesz wówczas ich przypalenia.
  6. Niektóre przyprawy np. owoc jałowca, anyż, gorczycę czy kardamon dobrze jest wcześniej rozgnieść w moździerzu.
  7. Jeśli do marynowania mięsa używasz cukru trzcinowego lub miodu to najlepiej piec je w piekarniku, smażenie spowodowałoby karmelizowanie się cukru i gorzknienie mięsa.

Polecamy doskonałe na jesienno-zimowe posiłki przepisy na mięsa w marynatach!

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Soczyste udka lub pałeczki kurczaka zanurzone w miodowo-musztardowej marynacie smakują znakomicie i są daniem, które zachwyci i małych i dużych. Kurczaka podaj z pieczonymi ziemniakami i domowym colesławem. Prosty sposób na pyszne danie!

Składniki:

  • 6 sztuk udek lub pałeczek z kurczaka QAFP
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Udka lub pałeczki z kurczaka QAFP dokładnie oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód i cytrynę, następnie dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj  mięso i wstaw je do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ułóż zamarynowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i dodaj gałązki rozmarynu, wstaw naczynie do piekarnika i piecz mięso przez 1 godzinę. Smacznego!

KURCZAK W MIODOWO-MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Karkówka pieczona na dziko

Przygotowane w ten sposób mięso smakuje bardzo oryginalnie, a dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie, kulinarna wieprzowina QAFP jest niezwykle krucha i delikatna. Taka pieczeń jest doskonała na jesienny obiad lub kolację, wspaniale smakuje z kluskami śląskimi lub kopytkami i zasmażanymi buraczkami oraz domową konfiturą z borówki brusznicy.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki QAFP
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 3 nieduże czerwone cebule
  • 6 łyżek octu balsamicznego (ciemnego)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek płynnego miodu spadziowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 kapeluszy suszonych borowików
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • sól

 

Karkówkę QAFP opłucz i osusz. W moździerzu utłucz  przyprawy:

jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz i kapelusze borowików, dodaj rozkruszone liście laurowe, tymianek i sól. Do dużej miski lub garnka wlej wino, ocet balsamiczny, miód i dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojoną na talarki cebulę. Do tak przygotowanej marynaty włóż karkówkę, przykryj i włóż ją do lodówki na 2 dni, a przynajmniej na 24 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso aby równomiernie wchłaniało dziką marynatę.

Kiedy karkówka jest już zamarynowana w garnku o grubym dnie rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż ją dosyć mocno z każdej strony. Gdy karkówka jest już porządnie obsmażona wlej dwie łyżki wazowe zalewy, w której leżakowała i dwie łyżki wazowe wody i duś mięso na niewielkim ogniu. W czasie kiedy mięso się dusi obróć je kilkukrotnie i w miarę potrzeby podlewaj marynatą i gorącą wodą. Po około 2 godzinach dołóż do garnka cebulę, która była w marynacie i duś mięso jeszcze około 30-40 minut.

Kiedy wieprzowina jest już miękka, przełóż ją na deskę i pozostaw na kilka minut aby odpoczęła, przed podaniem pokrój ją w średniej grubości plastry. Jest wyjątkowo smakowita!

KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

Domowe marynaty są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu,  a dzięki nim mięsa zyskują wyborny aromat. Dobra marynata to klucz do pełni smaku!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

Solidarni z Ukrainą