Marynaty mają znaczący wpływ na kruchość i soczystość mięsnych dań, ich smak możesz dowolnie modyfikować i komponować je według własnego uznania, za każdym razem uzyskując inny, niepowtarzalny aromat. Zazwyczaj marynaty bazują na oliwie, occie, winie lub jogurcie oraz odpowiednio dobranych ziołach i przyprawach. Od użytych dodatków zależy, czy danie będzie łagodne, ostre czy słodkie, często używane są na przykład czosnek, oregano, majeranek, tymianek, słodka, ostra i wędzona papryka, ziele angielskie, bazylia, zioła prowansalskie, a także musztarda, miód i oczywiście sól.
Kilka naszych wskazówek jak marynować mięso:
- Mięso powinno być w całości pokryte marynatą, jeśli tak nie jest pamiętaj aby obracać je co jakiś czas.
- Kulinarną wieprzowinę najlepiej marynować kilka godzin lub całą noc, drób QAFP można marynować tuż przed obróbką termiczną, wystarczy około 1,5 do 2 godzin.
- Wybierz podobnej grubości kawałki mięsa aby marynata wchłonęła się równomiernie.
- Cienkie kawałki mięsa szybciej nabiorą aromatu, jeśli są grube to nakłuj je lub natnij aby lepiej wchłonęły marynatę.
- Jeśli do marynowania użyjesz dużo ziół lub przypraw to przed pieczeniem czy duszeniem lepiej usunąć te składniki z mięsa, unikniesz wówczas ich przypalenia.
- Niektóre przyprawy np. owoc jałowca, anyż, gorczycę czy kardamon dobrze jest wcześniej rozgnieść w moździerzu.
- Jeśli do marynowania mięsa używasz cukru trzcinowego lub miodu to najlepiej piec je w piekarniku, smażenie spowodowałoby karmelizowanie się cukru i gorzknienie mięsa.
Polecamy doskonałe na jesienno-zimowe posiłki przepisy na mięsa w marynatach!
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie
Soczyste udka lub pałeczki kurczaka zanurzone w miodowo-musztardowej marynacie smakują znakomicie i są daniem, które zachwyci i małych i dużych. Kurczaka podaj z pieczonymi ziemniakami i domowym colesławem. Prosty sposób na pyszne danie!
Składniki:
- 6 sztuk udek lub pałeczek z kurczaka QAFP
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Udka lub pałeczki z kurczaka QAFP dokładnie oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód i cytrynę, następnie dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ułóż zamarynowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym i dodaj gałązki rozmarynu, wstaw naczynie do piekarnika i piecz mięso przez 1 godzinę. Smacznego!
Karkówka pieczona na dziko
Przygotowane w ten sposób mięso smakuje bardzo oryginalnie, a dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie, kulinarna wieprzowina QAFP jest niezwykle krucha i delikatna. Taka pieczeń jest doskonała na jesienny obiad lub kolację, wspaniale smakuje z kluskami śląskimi lub kopytkami i zasmażanymi buraczkami oraz domową konfiturą z borówki brusznicy.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki QAFP
- 0,5 l czerwonego wina
- 3 nieduże czerwone cebule
- 6 łyżek octu balsamicznego (ciemnego)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek płynnego miodu spadziowego
- 3 ząbki czosnku
- 8 kapeluszy suszonych borowików
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- sól
Karkówkę QAFP opłucz i osusz. W moździerzu utłucz przyprawy:
jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz i kapelusze borowików, dodaj rozkruszone liście laurowe, tymianek i sól. Do dużej miski lub garnka wlej wino, ocet balsamiczny, miód i dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz pokrojoną na talarki cebulę. Do tak przygotowanej marynaty włóż karkówkę, przykryj i włóż ją do lodówki na 2 dni, a przynajmniej na 24 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso aby równomiernie wchłaniało dziką marynatę.
Kiedy karkówka jest już zamarynowana w garnku o grubym dnie rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż ją dosyć mocno z każdej strony. Gdy karkówka jest już porządnie obsmażona wlej dwie łyżki wazowe zalewy, w której leżakowała i dwie łyżki wazowe wody i duś mięso na niewielkim ogniu. W czasie kiedy mięso się dusi obróć je kilkukrotnie i w miarę potrzeby podlewaj marynatą i gorącą wodą. Po około 2 godzinach dołóż do garnka cebulę, która była w marynacie i duś mięso jeszcze około 30-40 minut.
Kiedy wieprzowina jest już miękka, przełóż ją na deskę i pozostaw na kilka minut aby odpoczęła, przed podaniem pokrój ją w średniej grubości plastry. Jest wyjątkowo smakowita!
Domowe marynaty są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki nim mięsa zyskują wyborny aromat. Dobra marynata to klucz do pełni smaku!
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.