Zakochani w QAFP

Imieniny Świętego Walentego –  14 lutego na stałe wpisały się do kalendarza jako Święto Zakochanych. I choć jest wiele pomysłów na spędzenie tego wyjątkowego wieczoru my w myśl powiedzenia przez żołądek do serca lubimy kiedy jest pysznie i magicznie.

Od lat niezmiennie zakochani w jakości QAFP wiemy co najlepsze, dlatego zdradzimy sekret jak swoją Walentynkę zauroczyć wyśmienitą kolacją, bo w ten szczególny dzień warto uwodzić również smakiem.

Najbardziej romantycznym narodem na świecie są Włosi, słynną również ze wspaniałej kuchni, dlatego właśnie z okazji Święta Zakochanych proponujemy danie z prosto z Italii. Nic przecież nie smakuje tak jak jakość QAFP ukryta w mięsnej porcji połączona pomidorowym sosem, aromatycznymi przyprawami i szczyptą kulinarnej fantazji.

Spaghetti bolognese

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 300 g mielonej łopatki QAFP
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300 g makaronu Spaghetti
  • świeżo starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

A Ty jakim daniem zaczarujesz swoją Walentynkę?