Imieniny Świętego Walentego – 14 lutego na stałe wpisały się do kalendarza jako Święto Zakochanych. I choć jest wiele pomysłów na spędzenie tego wyjątkowego wieczoru my w myśl powiedzenia przez żołądek do serca lubimy kiedy jest pysznie i magicznie.
Od lat niezmiennie zakochani w jakości QAFP wiemy co najlepsze, dlatego zdradzimy sekret jak swoją Walentynkę zauroczyć wyśmienitą kolacją, bo w ten szczególny dzień warto uwodzić również smakiem.
Najbardziej romantycznym narodem na świecie są Włosi, słynną również ze wspaniałej kuchni, dlatego właśnie z okazji Święta Zakochanych proponujemy danie z prosto z Italii. Nic przecież nie smakuje tak jak jakość QAFP ukryta w mięsnej porcji połączona pomidorowym sosem, aromatycznymi przyprawami i szczyptą kulinarnej fantazji.
Spaghetti bolognese
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 300 g mielonej łopatki QAFP
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 300 g makaronu Spaghetti
- świeżo starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
A Ty jakim daniem zaczarujesz swoją Walentynkę?