Rozmrażanie mięsa

Zamrażanie artykułów spożywczych jest jednym z najlepszych sposobów na utrwalenie żywności i wydłużenie jej przydatności do spożycia. Pozwala w dużym stopniu zachować wartości odżywcze świeżych produktów oraz chroni je przed zepsuciem oraz szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami i mikroorganizmami. Odpowiednio przygotowane mięso i jego przetwory mogą leżeć w zamrażarce nawet do 9 miesięcy.

Jakie są najszybsze metody rozmrażania? Jak rozmrażać mięso, żeby nie straciło swojego smaku i wyglądu? Podajemy kilka przydatnych trików i wskazówek.

Jednym ze najpopularniejszych sposobów rozmrażania mięsa jest rozmrażanie w lodówce. Warto zaznaczyć, że jest to również najzdrowszy sposób rozmrażania mięsa, ponieważ niska temperatura hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jak to zrobić? Zamrożony kawałek mięsa należy umieścić w misce, a następnie przełożyć go do lodówki (najlepiej będzie wybrać do tego celu najniższą półkę). Dzięki niskiej temperaturze mięso rozmrozi się równomiernie i nie straci świeżego wyglądu, jednak całkowite rozmrożenie może potrwać nawet kilkanaście godzin. Dlatego te metoda sprawdza się wówczas gdy mamy dużo czasu  

Jeżeli zależy nam na czasie warto wykorzystać inny sposób, a mianowicie rozmrażanie w wodzie. Jak to zrobić? Tuszkę kurczaka, schab czy też inny element mięsa umieszcza się w szczelnym woreczku strunowym. Przed zamknięciem należy pozbyć się nadmiaru powietrza i dokładnie zamknąć woreczek co zapobiega dostaniu się wody do środka i rozmoczeniu produktu.  Następnie mięso umieszcza się w głębokiej misce lub garnku i w całości zalewa chłodną wodą (wodę należy wymieniać co 30 minut). Choć mogłoby się wydawać, że to gorąca woda przyspieszy cały proces, stanowi ona wysokie ryzyko namnażania się szkodliwych bakterii. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy mięso już się rozmroziło. Jeśli jest miękkie i ugina się pod wpływem nacisku, oznacza to, że jest gotowe do dalszego przygotowywania i nie ma potrzeby dłuższego przetrzymywania go w wodzie.

Kolejną bardzo szybką, wygodną i nie wymagającą zbyt dużego zaangażowani metodą jest rozmrażanie mięsa za pomocą mikrofal. Jak to zrobić? Mięso wyjmuje się z opakowania i przekłada do naczynia nadającego się do zastosowania w mikrofalówce. Nigdy nie należy rozmrażać żywności w opakowaniu (styropianowe tacki, folia, plastik), ponieważ pod wpływem fal mogą topnieć i wydzielać szkodliwe substancje chemiczne. Ten szybki i wygodny sposób ma jednak pewne wady. Mięso może być nierównomiernie rozmrożone, a na brzegach – wręcz mocno podgrzane, co sprzyja namnażaniu się bakterii na jego powierzchni.

Warto przypomnieć, że mrożenie nie sprawia, że żywność przestają się psuć- opóźnia jedynie ten proces i przedłuża jej termin przydatności do spożycia. Wraz z upływem czasu jakość zamrożonych produktów spada. Poszczególne gatunki i elementy mięsa mają określony termin kiedy przetrzymywane w stanie zamrożenia zachowują swoje walory smakowe i odżywcze, dlatego tak ważne jest przestrzeganie okresów ich przetrzymywania w zamrażarce. Według ogólnej zasady tłuste mięsa nadają się do krótszego przechowywania niż chudsze kawałki i tak np. boczek czy kiełbasa może być trzymane w zamrażalniku znacznie krócej niż np. kotlety czy steki.
Tabela poniżej przedstawia okres przechowywania zamrożonego mięsa i przetworów. 

ProduktOkres przechowywania zamrożonych produktów
Boczek1 miesiąc
Kiełbasa1-2 miesiące
Gotowana szynka2 miesiące
Gotowane mięso2-3 miesiące
Mielony indyk i wieprzowina3-4 miesiące
Surowy kurczak3-4 miesiące
Kotlety wieprzowe4-6 miesięcy
Kurczak i indyk elementy9 miesięcy

Na koniec jeszcze jedna ważna zasada, aby posiłki przygotowywane z rozmrożonego mięsa były nie tylko pyszne, ale również bezpieczne pod względem żywieniowym i zdrowotnym, nigdy nie zamraża się ponownie już rozmrożonych produktów spożywczych, gdyż ich spożycie może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.