QAFP gwarantuje jakość już ponad 10 lat!

Obecna sytuacja gospodarcza spowodowana epidemią wirusa Covid to czas konsumenckiego patriotyzmu, codziennych, świadomych wyborów zakupowych, które powinny być wsparciem dla krajowych hodowców, przetwórców i producentów żywności. Zaufanie konsumentów budowane jest w oparciu o jakość, w Systemie QAFP budujemy ją już od 10 lat!

Historia pewnej jakości

Dokładnie 11 grudnia 2009 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał System QAFP za krajowy system jakości żywności. Pomysłodawcą systemu, współtwórcą i administratorem jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), która jako pierwsza organizacja branżowa dostrzegła potrzebę wsparcia krajowej, tradycyjnej produkcji żywności. Od tamtego czasu koszyk produktów QAFP systematycznie się powiększa, a sam znak stał się symbolem wysokiej jakości wyrobów mięsnych dla milionów Polaków. Jak rozwijał się System QAFP pytamy Jolantę Ciechomską Kierownika ds. Systemu QAFP.

Skąd zrodziła się idea powstania Systemu QAFP?

– Rozwój rynków, rosnąca wymiana handlowa oraz wzrost liczby powiązań pomiędzy producentami, przetwórcami i dystrybucją artykułów rolno – spożywczych powoduje wzrost ryzyka obniżenia jakości produktów spożywczych. Ochrona jakości żywności na każdym etapie procesu produkcyjnego stała się priorytetem dla wielu europejskich państw. Europejskie systemy jakości nie tylko ustanawiały wymagania pozwalające zapewnić wyższe parametry jakościowe produktów, ale także chroniły i wyróżniały produkty wysokiej jakości, podkreślając ich wyjątkowość, region pochodzenia czy tradycyjne metody wyrobu. Polska żywność nie od dziś ma ustaloną renomę w świecie, a polskie kiełbasy, kabanosy, znane są daleko poza granicami naszego kraju. Dlatego w trosce o zachowanie wysokiej jakości naszych produktów UPEMI czerpiąc z doświadczeń innych krajów UE, gdzie systemy jakości stały się fundamentem budowania patriotyzmu konsumenckiego, dostrzegło potrzebę budowania takiego systemu jakości w polskim sektorze rolno-spożywczym. Połączona wiedza naukowców, doświadczenie branży i zaangażowanie producentów stworzyły multiproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP – podkreśla Pani Jolanta.

Na czym polega System QAFP?

– Dbając o szczegóły w całym łańcuchu „od pola do stołu” System łączy dziś hodowców, producentów i dystrybutorów tworząc wspólne wartości pomiędzy uczestnikami. Wiarygodność procesów produkcji poświadczona jest poprzez kompleksowe zarządzanie jakością, którą potwierdza kontrola prowadzona przez niezależne jednostki certyfikujące. Wymagania Systemu obejmują cały proces produkcji i wyznaczają parametry jakościowe dla poszczególnych jego etapów, takich jak hodowla, żywienie, transport, ubój, rozbiór, przetwórstwo czy dystrybucja  zaznacza Kierownik Systemu QAFP.

Czy certyfikaty na produktach spożywczych mają znaczenia dla konsumenta?

– Najnowsze badania przeprowadzone przez Biostat we wrześniu br. pokazują, że dla 48% konsumentów nabywających produkty mięsne certyfikat jakości ma znaczenie. Te same badania potwierdziły, że znak QAFP jest rozpoznawany i poprawnie kojarzony przez 44% kupujących. To ogromny sukces UPEMI, która sukcesywnie tworzy i buduje wizerunek Systemu od samego początku jego istnienia – dodaje Ciechomska.

Jakie produkty obejmuje System i gdzie możemy je kupić?

– Dziś asortyment QAFP obejmuje wieprzowinę, mięso drobiowe, wędliny, konserwy, mięso mielone a także produkty na grilla, a wyroby QAFP dostępne są już w ponad 1400 punktach dystrybucji na terenie całego kraju m.in. w sieciach handlowych ALDI, czy Biedronka, sklepach firmowych zakładów certyfikowanych w Systemie, jak również w internetowej sieci sprzedaży FRISCO.

Czy sytuacja związana z pandemią koronawirusa zmieniła podejście konsumentów to kupowanych produktów rolno-spożywczych?

– Obecna sytuacja gospodarcza spowodowana epidemią wirusa Covid to czas konsumenckiego patriotyzmu, codziennych, świadomych wyborów zakupowych, które powinny być wsparciem dla krajowych hodowców, przetwórców i producentów żywności. Zaufanie konsumentów budowane jest w oparciu o jakość, dlatego producenci powinni wzmocnić przekaz o jakości swoich produktów poprzez certyfikację w polskim systemie jakości. Mamy wspaniałe krajowe produkty, z których możemy być dumni, a znak QAFP zamieszczony na opakowaniu to polska gwarancja jakości potwierdzona certyfikatem.
Budowanie krajowego systemu jakości to działanie na rzecz konsumentów, ale również ochrona własnego rynku i działających na nim firm. To wyraz nowoczesnego patriotyzmu konsumenckiego i dbałości o krajowy rynek. System QAFP wyróżnia polskie produkty spożywcze tak, aby w „globalnym supermarkecie” konsumenci coraz chętniej i pewniej sięgali po produkt najwyższej jakości związany z ojczystym krajem – zaznacza Jolanta Ciechomska.