Produkty QAFP – dobry wybór!

Świadomi konsumenci dostrzegają wpływ tego co jedzą na swoje zdrowie, dlatego coraz częściej polscy konsumenci sięgają po produkty, które wydają się im najlepsze. Ale czy na pewno stojąc przed półką sklepową pełną różnorodnych towarów oznakowanych jako tradycyjne czy domowe kupujemy te najbardziej wartościowe? Czy wśród zalewu marketingowych haseł mających wesprzeć sprzedaż potrafimy znaleźć te produkty, które naprawdę wyróżniają się jakością?

W ostatnich kilku latach popularne wśród naszych rodaków stało się prowadzenie zdrowego stylu życia.  Zmieniamy swoje przyzwyczajenia i nawyki także te żywieniowe. Coraz więcej osób zwraca uwagę na sposób odżywiania. Świadomi konsumenci dostrzegają wpływ tego co jedzą na swoje zdrowie, dlatego coraz częściej polscy konsumenci sięgają po produkty, które wydają się im najlepsze. Ale czy na pewno stojąc przed półką sklepową pełną różnorodnych towarów oznakowanych jako tradycyjne czy domowe kupujemy te najbardziej wartościowe? Czy wśród zalewu marketingowych haseł mających wesprzeć sprzedaż potrafimy znaleźć te produkty, które naprawdę wyróżniają się jakością?

Aktualnie rynek oferuje bardzo duży wybór produktów spożywczych także tych premium, a firmy prześcigają się w oznaczeniach mających poświadczyć wysoką jakość wyrobu, co ma znaleźć przełożenie na nasz koszyk z zakupami.  Jednak wybór należy do konsumenta, a ten coraz częściej widząc na półce produkty o podobnej nazwie zaczyna interesować się ich składem. Już rzadziej kierujemy się tylko wyglądem, opakowaniem czy zachwalanymi przez producenta walorami smakowymi. Coraz częściej dokładnie czytamy etykiety, skład, sprawdzamy gdzie artykuł został wyprodukowany, szukamy informacji na temat producenta. Jak wynika z badań, aż 63% Polaków interesuje się składem kupowanych artykułów spożywczych. Ma to istotny wpływ na kształtowanie rynku spożywczego, bo rosną oczekiwania względem ich jakości. Odpowiedzią na potrzeby konsumentów są  systemy certyfikacji, dzięki którym nabywcy mają pewność, że produkt ma nie tylko doskonały smak i wysoką, powtarzalną jakość, ale również, że producent spełnił wysokie normy w procesie hodowli i produkcji.   

Kupując produkty wytworzone  w certyfikowanym Systemie Jakości Żywności QAFP klient otrzymuje gwarancję, że:

  • każdy z uczestników procesu produkcyjnego zarówno rolnik (producent świń/drobiu), zakład ubojowy, rozbiorowy czy przetwórczy spełnili restrykcyjne wymagania jakościowe;
  • cały proces produkcji „od pola do stołu” można zidentyfikować;
  • każdy etap produkcji nadzorowany jest przez niezależny podmiot – jednostkę certyfikującą;
  • produkty charakteryzują się wysoką jakością.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Oddzielne zeszyty branżowe ustalają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin.

MIĘSO WIEPRZOWE

  • systemem objętych zostało 5najszlachetniejszych elementów mięsa wieprzowego – schab, szynka, karkówka, polędwiczkę, łopatka;
  • mięso pozbawione jest wad jakościowych, takich jak PSE,DFD, co oznacza, że :
    • posiada prawidłową strukturę (nie jest zbyt twarde, ani zbyt miękkie),
    • charakteryzuje się barwą różowo-czerwoną,
    • nie ma nadmiernego wycieku soku mięśniowego,
  • nie może być mrożone, co stanowi o jego wysokiej jakości,
  • nie może być nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda ani inne substancje przyczyniające się do zwiększenia masy i poprawy jego jakości,
  • schab charakteryzuje  się zawartością tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa,
  • mięso pakowane w MAP lub Vacum.

MIĘSO DROBIOWE

  • cechuje się barwą od jasno – różowej do różowej,
  • bez nadmiernej ilości soku mięśniowego,
    • nie może być mrożone, co stanowi o jego wysokiej jakości,
    • nie może być nastrzykiwane – do mięsa nie jest wprowadzana woda ani inne substancje przyczyniające się do zwiększenia masy i poprawy jego jakości,
  • pakowane w MAP lub Vacum.

WĘDLINY

  • produkowane są z wysokiej jakości surowca QAFP,
  • zakaz stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie, 
  • zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach m.in. glutaminianu sodu,
  • wysoka zawartość mięsa w wędlinach,
  • tylko naturalne przyprawy,
  • niska zawartość soli.