Mięso indycze – wartości odżywcze

Polacy coraz chętniej wprowadzają do swojego jadłospisu mięso drobiowe, szczególnie indycze. Szefowie kuchni chwalą delikatne mięso z indyka za to, że jest idealnym surowcem do przygotowania potraw w niezliczonych wersjach smakowych. Natomiast dietetycy doceniają jego wartości odżywcze – chude mięso oraz bogactwo związków mineralnych i witamin. Jakie dokładnie składniki odżywcze znajdziemy w mięsie z indyka? I jakie funkcje organizmu dzięki nim wspieramy?

Mięso indycze i jego bogate wartości odżywcze

Mięso z indyka doskonale wpisuje się w menu zarówno osób stosujących dietę redukującą masę ciała, ale również osób dbających o zdrowy sposób odżywania, ponieważ mięso indycze  ma wysoką wartość odżywczą, jest stosunkowo niskokaloryczne, a przy tym sycące. Pierś indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, 200-gramowy kotlet z piersi indyka to zaledwie 160 kcal. Taki sam kotlet z kurczaka ma ponad 200 kcal, a z wieprzowiny – 260 kcal. W mięsie indyczym znajduje się też znacznie mniej niż w innych mięsach cholesterolu.

Tłuszcz i kwasy tłuszczowe

Udo indyka (bez skóry) oraz filet charakteryzują się niską zawartością tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych (ang. Saturated fatty acids – SFA). W 100 g piersi indyka bez skóry znajduje się jedynie 0,7 g tłuszczu, a w udzie bez skóry 2,8 g.

Białko i aminokwasy

Mięso indycze dostarcza pełnowartościowego białka bogatego w aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, niezbędne szczególnie młodym organizmom do wzrostu.

Dlatego też, mięso indycze jest istotnym składnikiem diety od okresu niemowlęcego, aż po wiek podeszły.

Mięso z indyka (szczególnie filet i udo) charakteryzuje się wysoką zawartością białka. W 100 g  porcji mięsa indyczego znajduje się od 15,7 g białka (podudzie ze skórą) do 19,4 g białka (udziec bez skóry). Białko odpowiada za utrzymanie masy mięśniowej i zdrowych kości, a także przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

Składniki mineralne

Mięso indycze jest również źródłem składników mineralnych szczególnie takich, jak:  potas, fosfor i cynk. Każdy z nich pełni w ludzkim organizmie określoną funkcję, wpływając pozytywnie na kondycję ciała i umysłu.

Potas odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Warto dodać, że mięso indycze jest źródłem potasu przy jednoczesnej niskiej zawartości sodu, a taka proporcja minerałów wpływa za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Rolą cynku jest utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ponadto pomaga w utrzymaniu właściwej równowagi kwasowo-zasadowej, prawidłowego metabolizmu węglowodanów i funkcji poznawczych.

Mięso indycze dostarcza również fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.

Witaminy

Mięso z indyka to bogate źródło witamin, przede wszystkim witaminy D oraz witamin z grupy B (B3, B6, B12).

Witamina D odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu, utrzymanie zdrowych kości czy prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego. Dodatkowo uczestniczy w procesie podziału komórek oraz pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Witaminy z grupy B odpowiadają za wiele funkcji zachodzących w ludzkim organizmie. Przede wszystkim pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu odpowiednich funkcji psychologicznych. Dodatkowo Witamina B3 wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu błon śluzowych i zachowaniu zdrowej skóry. Witamina B6 odpowiada za prawidłową produkcję czerwonych krwinek oraz wpływa na metabolizmu białka i glikogenu. Prawidłowa zawartość w organizmie tej witaminy zmniejszenia uczucie zmęczenia i znużenia. Natomiast Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego1.

Zawartość wybranych składników odżywczych w mięsie indyczym

Źródło: Kunachowicz H. i wsp., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, Warszawa, Wydawnictwo PZWL, 2017.

Mięso indycze bezapelacyjnie zwycięża w dietetycznym rankingu z innymi gatunkami mięs w tym także z popularnym kurczakiem. W kuchni stanowi natomiast podstawę do wielu kulinarnych eksperymentów.

[1] https://www.medexpress.pl/mieso-indycze-i-jego-bogate-wartosci-odzywcze/80011