MEATologia czyli obalamy mięsne mity

W mediach i wśród konsumentów często krążą błędne i nieprawdziwe informacje dotyczące wieprzowiny i mięsa drobiowego, które przyczyniły się do tego, że niektórzy zaczęli wykluczać ten składnik ze swojego jadłospisu. Czy słusznie? Zanim na ślepo uwierzymy w powtarzane tezy nieznanego pochodzenia, sprawdźmy, co rzeczywiście jest prawdą. Pora obalić mięsne mity i przyjrzeć się faktom.

MIT 1. Mięso jest zbędne w diecie

Taką opinię głoszą najczęściej zwolennicy diety wegańskiej i wegetariańskiej. Skomponowanie diety opartej jedynie na produktach pochodzenia roślinnego w taki sposób, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest możliwe, ale niezwykle trudne i wymaga w dużej mierze specjalistycznej wiedzy.

Dlatego warto w diecie uwzględniać mięso, które jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zawierającego aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dodatkowo mięso jest bogate w składniki mineralne takie jak: cynk, fosfor, magnez, miedź, siarka i stanowi źródło żelaza lepiej przyswajalnego, niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dostarcza również witamin, głównie witaminę B12, która wpływa na układ nerwowy i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Istotne jest aby skupić się nie na eliminowaniu mięsa z diety, ale na wybieraniu jego wysokiej jakości i mięsności, aby stworzyć codzienne menu spełniające zalecenia dietetyczne.

MIT 2. Mięso sprzyja otyłości

W przekonaniu wielu konsumentów wieprzowina uchodzi za mięso ciężkostrawne,  niezdrowe, o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Należy zaznaczyć, że w zależności od wybranego elementu mięsa, ma ono różną zawartość tłuszczu co bezpośrednio wpływa na kaloryczność. Najmniej kaloryczna jest szynka – 118 kcal/100g, popularny w polskiej kuchni schab dostarcza 152 kcal w 100 gramach, karkówka 213 kcal/100 g, najbardziej kaloryczny natomiast jest boczek – w 100 gramach znajdziemy aż 322 kcal.

Oprócz wartości energetycznej poszczególnych elementów tuszy wieprzowej istotne jest jakie techniki kulinarne stosowane są podczas przygotowywania mięsa do spożycia. Mięso (gotowane, pieczone, duszone) nie jest zagrożeniem ani dla zdrowia, ani dla sylwetki. Natomiast jeśli podczas kulinarnych praktyk stosuje się smażenie w głębokim tłuszczu znacznie podniesie to kaloryczność dania.

Zatem aby prowadzić zdrowy styl życia i nie rezygnować z mięsa, należy wybierać chudsze elementy wieprzowiny, a dodatek skrobiowy w postaci makaronu czy ziemniaków z sosem zastąpić większą porcję warzyw. Łącząc składniki w ten sposób dostarczamy organizmowi pełnowartościowe białko oraz witaminy i minerały pochodzące z warzyw.

MIT 3. Kotlet schabowy – danie kuchni staropolskiej

Popisowe danie naszej rodzimej kuchni czyli popularny schabowy nie jest polskim „wynalazkiem”.Początków historii kotleta można doszukiwać się w już w XII wieku w Lombardii gdzie serwowano Cotoletta alla milanese – panierowanego kotleta cielęcego z kością. Następnie danie trafiło do Austrii gdzie kucharze udoskonalili recepturę: rozbity element cielęciny obtoczyli w mące, jajku, bułce, a następnie usmażyli w smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński. Polacy zastąpili drogą cielęcinę popularną wieprzowiną i tak słynny schabowy zagościł na polskich stołach.

MIT 4. W mięsie drobiowym są antybiotyki

Konsumenci coraz częściej kupując mięso drobiowe obawiają się obecności w nim antybiotyków. Zgodnie z przepisami unijnym w Polsce jest zakaz podawania antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy zwierzęta chorują i należy poddać je leczeniu.

Wówczas proces leczenia prowadzi się pod nadzorem lekarza weterynarii, a cała procedura odbywa się przy zachowaniu okresu karencji tzn. do momentu, aż lek zostanie całkowicie zmetabolizowany przez organizm zwierzęcia. Zatem drób dostępny na sklepowych półkach pozbawiony jest antybiotyków

MIT 5. Mięso paczkowane jest gorsze od kupowanego luzem

Wraz ze zwiększoną dostępnością paczkowanego mięsa na rynku pojawiają się związane z nim błędne przekonania, że charakteryzuje się ono gorszą jakości niż mięso kupowane luzem. Spójrzmy zatem na fakty. Opakowanie jest barierą ochronną przed zanieczyszczeniami i drobnoustrojami, jest również nośnikiem dużej ilości informacji, takich jak: nazwa producenta, termin przydatności do spożycia, wartość odżywcza, kraj pochodzenia, znak jakości. Mięso pakowane MAP dłużej zachowuje swoją barwę i świeżość

Wokół mięsa narosło wiele fałszywych stwierdzeń, które nie służą popularyzacji tego składnika w diecie. Obalone mity i przedstawione fakty mają na celu uświadomienie jak istotnym składnikiem w naszej diety jest mięso, a jeżeli chcemy dokonywać odpowiedzialnych wyborów konsumenckich warto sięgać po wieprzowinę i mięso drobiowe z certyfikatem QAFP.