Kulinarne tricki

Gotowanie jest jak alchemia. Czasem wystarczy 1 trik, połączenie wiedzy naukowej z doświadczeniami babć i w kuchni dzieje się magia. Dziś zdradzamy kilka sekretnych sztuczek, które pozwolą stać się czarodziejem kulinarnych wariacji z mięsem.
Jak dusić mięso aby stało się delikatne  i soczyste?
Co zrobić kiedy przesadzimy z solą w swoich kulinarnych eksperymentach?
I jaki jest pomysł na niestandardowego schabowego?
Oto kilka sztuczek kulinarnych.

  • Aby mięso miało jedwabistą konsystencję i smażyło się szybciej, pokrojone w plastry mięso należy wymieszać z mieszanką skrobi kukurydzianej i białek jaj.  Pomoże to zachować wodę w tkankach, która podczas obróbki termicznej nie wyparuje, dzięki czemu przygotowane danie będzie soczyste i delikatne.
  • Idealne kotlety mielone to te o owalnym kształcie i chrupiące po usmażeniu. Aby takie uzyskać, do mielonego mięsa należy dodać trochę bułki tartej, łatwiej jest je wtedy formować i zachowują swój kształt.
  • Co zrobić, aby uzyskać doskonale usmażone mięso? Na początku mięso należy dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie posolić i dopiero wtedy włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Najlepsza do smażenia mięsa jest patelnia ze stali nierdzewnej lub żeliwna.
  • Sposobem na soczyste mięso jest umieszczenie go w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance umieszcza się w lodowce (godzina wystarczy na 1 kg mięsa). Należy pamiętać jednak, by nie pozostawiać go dłużej niż 8 godzin.
  • Soczysty kurczak
    • Aby upieczony kurczak był soczysty i miał chrupiącą i pięknie zrumienioną skórkę, przed pieczeniem należy natrzeć go miodem lub cukrem i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    • Podczas pieczenia tuszki kurczaka warto wlać na dno brytfanki pół szklanki wody, bulionu lub soku jabłkowego. Płyn znajdujący się w naczyniu parując nawilża mięso, a jeśli zastosuje się bulion lub sok – mięso zyska dodatkowo niezwykły aromat.
    • Podczas pieczenia kurczaka w całości, skórkę na piersi należy delikatnie naciąć i włożyć tam niewielkie kawałki masła. Dzięki temu tłuszcz topiąc się podczas pieczenia nada mięsu soczystości. Jeśli do masła doda się zioła, np. świeży tymianek czy oregano, mięso zyska wspaniały aromat.
  • Sposobem na chrupiącą panierkę jest najpierw osuszenie kotleta, a po panierowaniu położenie go na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu na powierzchni powstanie złocista skorupka, a mięso zachowa soczystość. Do smażenia należy użyć odpowiedniej ilości tłuszczu. Najlepiej aby kotlety były do połowy zanurzone w oleju. Wówczas usmaży się nie tylko skórka, ale też mięso w środku.
  • Kulinarną sztuczką na miękki gulasz jest najpierw  obsmażenie mięsa, a po przełożeniu go do rondelka, podlewanie gorącym płynem. Nigdy nie podlewamy zimnym płynem, bo włókna skurczą się i mięso będzie twarde.
  • Aby uzyskać kruche mięso, wystarczy posypać cały element gruboziarnistą solą i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu sól trzeba zmyć i przyrządzić mięso.
  • Naturalne kwaśne smaki, takie jak limonka, sok z cytryny, ocet czy jogurt mogą być stosowane do zmiękczania twardych elementów (wystarczy 30 minut). Jeśli mięso w marynacie zaczyna robić się znacznie jaśniejsze, należy je wyjąć.
  • Chcąc podkreślić charakterystyczny mięsny smak dań z wieprzowiny, warto dodać do nich odrobinę sherry. To popularne, wzmacniane wino z Hiszpanii, które nadaje specyficzny smak i aromat, doskonale sprawdza się jako składnik marynat czy glazur do mięsa wieprzowego.
  • Kruche i soczyste schabowe można uzyskać używając nietypowej marynaty. Wystarczy połączyć mleko, czosnek i cebulę. Cienko rozbite kotlety należy zanurzyć w mieszance na kilka godzin, a najlepszy efekty uzyska się wówczas, gdy będą marynowane całą noc.
  • Gdy przez przypadek dodamy zbyt dużo soli do pieczonego lub duszonego mięsa, można zniwelować jej smak podlewając mięso wodą i tworząc na jej bazie (oraz dodatkowych przypraw) sos. Przesolony sos do mięsa można uratować dodając kawałek ziemniaka lub ogórka, warzywa po kilkunastu minutach gotowania wchłoną nadmiar soli.

Żeby w kuchni mogła zadziać się magia niezbędne są surowce wysokiej jakości  – mięso wieprzowe i drobiowe wyprodukowane w certyfikowanym systemie jakości QAFP. Z szerokiej gamy asortymentów: chudej szynki, soczystej karkówki i delikatnego mięsa drobiowego na pewno uda się wyczarować niezwykłe dania pachnące aromatem ziół i przypraw.