Karnawałowe wariacje z jakością QAFP

Sylwester to doskonała okazja do rozpoczęcia karnawałowej, mięsnej uczty i testowania smaków świata. Ale zanim zabierzemy Was w kulinarną podróż po przysmakach Ameryki Północnej, orientalnej Azji i zaczerpniemy z tradycji gorącego Meksyku przypomnijmy dlaczego na karnawałowe spotkania warto postawić na produkty ze znakiem QAFP.

Wieprzowina QAFP będzie znakomitą bazą do przygotowania wyśmienitych dań, ponieważ jest pozbawiona wad jakościowych, a to oznacza, że ma zawsze odpowiednią  strukturę (nie jest zbyt twarda, ani zbyt miękka), nie ma nadmiernego wycieku soku mięśniowego, a dodatkowo jest zawsze świeża, bo nie można jej mrozić. Natomiast mięso drobiowe QAFP jest idealnym surowcem, ponieważ jest zawsze świeże, nie jest poddawane nastrzykiwaniu, ani nie wykazuję nadmiernej ilości soku mięśniowego.  Wędliny QAFP to doskonały składnik nie tylko do karnawałowych przekąsek, ponieważ produkowane są z surowca jakości QAFP, charakteryzują się wysoką mięsnością do ich produkcji stosowane są jedynie niezbędne dodatki technologiczne.

Podróż po smakach rozpoczniemy od Azji, to właśnie w tych rejonach podstawowymi składnikami jest sos sojowy, imbir i pędy bambusa, a mięso indycze QAFP doskonale odnajduje się w tym towarzystwie tworząc niezwykłą kompozycję smakową.

Smak orientu

Składniki:

  • 50 dag filetu z piersi indyka QAFP
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 15 dag pieczarek
  • 3 papryki – w różnych kolorach
  • 3 łyżki oleju
  • korzeń imbiru (o długości ok. 1 cm)
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa
  • przyprawa do dań kuchni chińskiej
  • sól
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso należy opłukać i pokroić w paski. Następnie oprószyć solą, skropić sosem sojowym, wymieszać i odstawić do zamarynowania najlepiej na całą noc (ewentualnie na klika godzin).
  2. Następnie należy obrać czosnek, cebulę i pokroić.
  3. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić.
  5. Następnie w głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim mięso.
  6. Dodać czosnek, cebulę i imbir, przesmażyć co jakiś czas mieszając.
  7. Dodać pozostałe warzywa i smażyć mieszając przez 8-10 minut.
  8. Następnie dodać odsączone pędy bambusa.
  9. Wszystko posypać przyprawą do dań chińskich, wymieszać.
  10. Przez koło 3-5 minut trzymać jeszcze na małym ogniu.

Tak przygotowane danie podawać najlepiej na ciepło.

A teraz przenosimy się na drugą część świata do Ameryki Północnej. Amerykanie kochają boczek więc mamy coś dla wielbicieli tłustych oraz mięsnych przysmaków.

Polędwiczki po amerykańsku

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe QAFP
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 25 dag długich plastrów wędzonego boczku QAFP
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki należy opłukać, osuszyć pokroić w grubsze plastry.   
  2. Następnie oprószyć pieprzem, zrumienić na oleju z masłem i przestudź. 
  3. Na każdym plastrze polędwiczki położyć kawałek rozmarynu.
  4. Całość owinąć plastrem boczku.
  5. Tak przygotowane „zawijańce” ułożyć na blasze do pieczenia.
  6. Następnie piec w piekarniku o  temperaturze 180°C przez 15 minut

I mamy gotowe danie w stylu amerykańskim.

Skoro jesteśmy już w Stanach Zjednoczonych to pora odwiedzić Meksyk. A tam bazą do wielu dań jest płaski, okrągły placek z mąki czyli tortilla. Warto ją również wykorzystać do łatwej i szybkiej karnawałowej przekąski w wędliną QAFP.

Tortillowe przekąski

Składniki:

  • 2 sztuki tortill
  • 1 sztuka serka kanapkowego śmietankowego
  • 8 plastrów szynki QAFP
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 8 kawałków papryki konserwowej
  • ogórek konserwowy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tortille posmarować serkiem, położyć sałatę lodową, lekko posolić.
  2. Następnie ułożyć na niej 4 plastry szynki, 3 plastry sera i na brzegu tortilli kawałki papryki.
  3. Zawinąć w roladę i następnie pokroić w plastry.
  4. Drugą tortillę posmarować serkiem, ułożyć plastry szynki i sera żółtego. Na brzegu tortilli ułożyć kawałki papryki i kawałki ogórka.
  5. Zawinąć i pokroić w plastry.
  6. Kawałki tortilli ułożyć na talerzu i udekorować karnawałowo według uznania.

Wierzymy, że spośród zaproponowanych przepisów któryś na pewno trafi w Wasze kulinarne gusta. I pamiętajcie, produkty QAFP: wieprzowina, mięso drobiowe i wędliny to dobry wybór nie tylko na karnawał, ale na cały rok!

Życzymy Wam wielu kulinarnych przygód z jakością QAFP!