Spotkaj nasz food truck na trasie!
Sprawdź rozkład jazdy >>

JAKOŚĆ, KONKURENCYJNOŚĆ
I PRZYSZŁOŚĆ BRANŻY MIĘSNEJ

30 i 31 maja 2025 r. (piątek-sobota)

Hotel Windsor (Jachranka 75, 05-140 Serock)

O konferencji

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zaprasza w dniach 30 – 31 maja 2025 roku do Hotelu Windsor w Jachrance k/ Warszawy na wyjątkowe wydarzenie branżowe – konferencję pt.  JAKOŚĆ, KONKURENCYJNOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ BRANŻY MIĘSNEJ, która odbywa się w ramach programu informacyjno – promocyjnego pt. „QAFP. Wszystkiego pysznego”.

Kampania dotyczy mięsa wieprzowego i drobiowego oraz produktów spożywczych wytworzonych na bazie tych mięs w systemie jakości żywności QAFP.  Inicjatywa jest realizowana dzięki wsparciu z mechanizmu 13.3 – Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Projekt ma na celu nie tylko promocję certyfikowanych produktów, ale także wywołanie realnych, długofalowych efektów w sektorze spożywczym, w tym:

  • Zwiększenie rozpoznawalności marki QAFP oraz produktów nią objętych wśród konsumentów i partnerów handlowych.
  • Wzrost zaufania konsumentów do żywności oznaczonej certyfikatem QAFP jako bezpiecznej, smacznej i wytwarzanej z poszanowaniem najwyższych standardów.
  • Zwiększenie popytu na certyfikowane produkty, co przyczyni się do stabilizacji dochodów producentów oraz ich większej konkurencyjności na rynku.
  • Podniesienie ogólnych standardów jakości w sektorze spożywczym, promując odpowiedzialne i zrównoważone metody produkcji żywności.

QAFP – jakość, której można zaufać

Produkty wytwarzane w systemie żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products) są synonimem najwyższej jakości w kategorii mięsa i wędlin. Certyfikacja QAFP obejmuje rygorystyczne wymagania dotyczące produkcji, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności.

Cele konferencji:

  • Integracja środowiska branżowego – spotkanie kluczowych producentów, ekspertów, przedstawicieli handlu i nauki, którzy wspólnie podejmą temat przyszłości i konkurencyjności sektora mięsnego.
  • Promocja systemu QAFP jako wzorca jakości w produkcji żywności, który wyznacza standardy w zakresie transparentności, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju.
  • Budowanie sieci kontaktów i rozwój współpracy między uczestnikami rynku, co ma wzmocnić pozycję produktów QAFP w świadomości konsumentów oraz na rynku krajowym.

Dlaczego warto wziąć udział?

Konferencja to nie tylko przestrzeń do wymiany wiedzy i doświadczeń, ale również szansa na poznanie najnowszych trendów, innowacji i praktyk w sektorze spożywczym. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję zapoznać się z aktualnymi wynikami badań oraz dobrymi praktykami związanymi z produkcją w ramach systemu QAFP.

Dołącz do grona liderów jakości i kreuj z nami przyszłość polskiej branży mięsnej! Szczegółowe informacje organizacyjne znajdziesz w agendzie zamieszczonej poniżej.

QAFP – bo jakość ma znaczenie.

PLAN KONFERENCJI

Prelegenci:

Czesław Siekierski

Doświadczony polityk i ekonomista, obecnie pełniący funkcję ministra rolnictwa i rozwoju wsi w rządzie Donalda Tuska. Absolwent Wydziału Rolniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, doktor nauk ekonomiczno-rolniczych. W latach 2004–2019 był europosłem, pełniąc m.in. funkcję przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego. Wcześniej jako wiceminister rolnictwa (2001–2003), odpowiadał za przygotowanie polskiego rolnictwa do integracji z Unią Europejską.

Jacek Czerniak

Polityk i politolog, obecnie pełniący funkcję sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Absolwent politologii na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W latach 2007–2010 był przewodniczącym sejmiku województwa lubelskiego, a od 2011 roku zasiada w Sejmie RP. W ministerstwie nadzoruje m.in. Inspekcję Weterynaryjną, Główny Inspektorat Rybołówstwa Morskiego oraz Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt. Uczestniczy w międzynarodowych spotkaniach dotyczących zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności, reprezentując Polskę na forum Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH).

Paweł Meyer

Doświadczony lekarz weterynarii i urzędnik państwowy, pełniący obecnie funkcję Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii ds. Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Pasz, Farmacji i Utylizacji. Absolwent weterynarii w Lublinie ze specjalizacją w epizootiologii, administracji weterynaryjnej oraz higienie zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego. Aktywnie uczestniczy w działaniach samorządu zawodowego jako członek Rady Warszawskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej i przewodniczący Komisji ds. Rządowej Administracji Weterynaryjnej. Reprezentuje Polskę na arenie międzynarodowej, m.in. podczas spotkań z przedstawicielami Komisji Europejskiej i innych państw UE.

Janusz Piechociński

Polityk i ekonomista, w latach 2012–2015 pełnił funkcję wicepremiera oraz ministra gospodarki w rządach Donalda Tuska i Ewy Kopacz, a także był prezesem PSL. Poseł na Sejm RP, w latach 1998–2002 radny sejmiku województwa mazowieckiego. Ukończył Szkołę Główną Handlową w Warszawie, gdzie pracował jako nauczyciel akademicki w latach 1987–1999. Obecnie pełni funkcję prezesa Izby Przemysłowo-Handlowej Polska–Azja i aktywnie komentuje sprawy gospodarcze w mediach społecznościowych.

Prof. Jerzy Bralczyk

Wybitny polski językoznawca i profesor nauk humanistycznych, specjalizujący się w języku mediów, reklamy i polityki. Od 1988 roku jest wykładowcą Uniwersytetu Warszawskiego, związany także z Uniwersytetem SWPS oraz Uniwersytetem Jagiellońskim. Pełni funkcję wiceprzewodniczącego Rady Języka Polskiego, gdzie współtworzy uchwały ortograficzne i dba o normy językowe. Członek Polskiego Towarzystwa Językoznawczego, Komitetu Językoznawstwa PAN, Rady Etyki i Ładu Informacyjnego przy Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie i Collegium Invisibile. Najważniejsze zadanie w życiu wg profesora to redagowanie Konstytucji RP, za co otrzymał Order Polonia Restituta. Ceniony za poczucie humoru i przystępny styl, od lat występuje w mediach jako komentator językowy i popularyzator kultury słowa.

Dr Magdalena Kowalewska

Dyrektorka Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas, gdzie kieruje zespołem odpowiedzialnym za analizy rynku żywności i rolnictwa w Polsce oraz na rynkach międzynarodowych. Posiada tytuł doktora nauk ekonomicznych, który uzyskała na Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie wcześniej prowadziła działalność naukowo-dydaktyczną. Jest autorką licznych publikacji i ekspertyz dotyczących sektora Food & Agri, a także aktywną uczestniczką debat branżowych, takich jak Europejski Kongres Gospodarczy czy Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy. W swojej pracy koncentruje się na analizie trendów rynkowych, wpływie polityk unijnych na sektor rolno-spożywczy oraz zagadnieniach związanych z bioróżnorodnością i zrównoważonym rozwojem.

Dr inż. Andrzej Gantner

Wiceprezes zarządu i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP). Pełni również funkcję redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” oraz przewodniczy Sektorowej Radzie ds. Kompetencji Żywność Wysokiej Jakości. Członek Rady Krajowej Izby Gospodarczej oraz Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk. Reprezentuje PFPŻ ZP w europejskiej organizacji Food Drink Europe. Od ponad 20 lat związany z sektorem gospodarki żywnościowej, specjalizując się w zarządzaniu, marketingu, public relations oraz społecznej odpowiedzialności biznesu. Aktywnie uczestniczy w debatach dotyczących polityki żywnościowej, zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa żywności. Jest autorem licznych publikacji i analiz dotyczących rynku żywności oraz gospodarki żywnościowej.

Wiesław Różański

Doświadczony lider branży mięsnej, od 2006 roku pełniący funkcję prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Ukończył Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu na Wydziale Zarządzania i Marketingu. Jest aktywnym uczestnikiem międzynarodowych inicjatyw promujących polskie produkty spożywcze, poprzez kampanie informacyjno-promocyjne realizowane na rynkach krajów trzecich, zwłaszcza rynkach azjatyckich. W 2024 roku uhonorowany Nagrodą Specjalną podczas gali Złotej Setki Polskiego Rolnictwa za wkład w rozwój i innowacyjność sektora mięsnego. Aktywnie angażuje się w działania na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego oraz zrównoważonego rozwoju wsi.

Jarosław Krzyżanowski

Absolwent Wydziału Ekonomiczno – Rolniczego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w zakresie zarządzania i marketingu w agrobiznesie. Przedsiębiorca od lat związany z branżą przetwórstwa mięsnego i sektorem rolno-spożywczym. Jako lider jednej z wiodących firm drobiarskich w Polsce, angażuje się w rozwój zrównoważonej produkcji oraz innowacji, takich jak prace nad mięsem komórkowym. Znany z zaangażowania społecznego, wspiera inicjatywy edukacyjne i charytatywne, promuje ideę odpowiedzialności obywatelskiej i bezpieczeństwa.

Jolanta Ciechomska

Z wykształcenia technolog żywności, dietetyk i manager. Kierownik systemu QAFP, odpowiedzialna za nadzór nad jego wdrażaniem i utrzymaniem zgodności z najwyższymi standardami jakości. Od 15 lat związana z branżą mięsną, dba o ciągły rozwój systemu oraz dostosowanie go do zmieniających się potrzeb rynku i regulacji, a także aktywnie buduje zaufanie do marki QAFP.

Wojciech Styburski

Rolnik, doradca i przedsiębiorca, od 2017 roku pełniący funkcję prezesa zarządu Agro Integracja Sp. z o.o. Specjalizuje się w tworzeniu i wspieraniu grup producentów rolnych, promując współpracę jako sposób na zwiększenie konkurencyjności i rentowności gospodarstw. Prowadzi konsultacje w zakresie optymalizacji produkcji i doradztwa dotacyjnego. Jako praktyk, prowadzi własne gospodarstwo rolne, gdzie opracował innowacyjną mieszankę międzyplonową wykorzystywaną w żywieniu bydła. Aktywnie uczestniczy w pracach Komitetu Monitorującego Program Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz zespołu ds. Wysokiej jakości żywności w ramach Porozumienia Rolniczego. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Spotkaj nasz food truck na trasie!
Sprawdź rozkład jazdy >>