Dobrze skomponowany talerz to taki, na którym jedną połowę zajmują warzywa, a drugą produkty wysokobiałkowe takie jak chuda wieprzowina lub drób, sygnowane znakiem QAFP, oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Do tego odrobina zdrowych tłuszczów roślinnych i mamy kompozycję idealną! Taki posiłek dostarczy nam energii, skutecznie poprawi nastrój i pomoże wrócić do dobrej formy.
Wiosna to bogactwo warzyw i owoców, korzystajmy zatem z darów natury i sięgajmy po sezonowe warzywa, takie jak szparagi, botwinka, ogórki gruntowe czy młoda kapusta, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Wiosenny smak dań podkreślą też świeże zioła na przykład szczypiorek, bazylia, majeranek czy mięta, które możemy wyhodować na balkonie czy w doniczce w kuchni. Nie zapominajmy także o lekkich, kolorowych sałatach, które królują w wiosennym menu i smakują tak pysznie, jak o żadnej innej porze roku!
Mamy dla Was kilka pomysłów na sprawdzone, lekkie dania z produktami QAFP!
Roladki z polędwiczek QAFP ze szpinakiem baby
Nasza pierwsza propozycja to przepyszne i bardzo efektowne roladki z soczystej polędwiczki.
Posiekaną drobno cebulę i czosnek przesmaż około 2 minuty na oliwie z oliwek, dodaj umyte liście młodego szpinaku, podsmaż kolejne dwie minuty i dodaj pokrojony w niewielką kostkę ser feta, wymieszaj farsz i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczkę QAFP natnij wzdłuż do połowy głębokości, rozłóż mięso i delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa. Na połowie polędwiczki rozłóż farsz ze szpinaku i fety, zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku, zwiąż nitką kuchenną i krótko obsmaż z każdej strony na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej warzywnym bulionem i piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 st C. Roladki z polędwiczki podawaj z ugotowaną kaszą bulgur oraz sałatką z pomidora, plasterków wiosennej rzodkiewki i czerwonej cebuli, doprawionej oliwą z oliwek i solą morską. Pyszne danie gotowe!
Sałatka z botwinki z kurczakiem i świeżymi ziołami
Wiosenne sałatki pasują i na lunch i na obiad i na kolację. Nasza sałatka wpisuje się w menu o każdej porze dnia!
Umyte i osuszone listki botwinki ułóż na talerzu. Gałązki botwinki i obrane młode buraczki pokrój w dosyć drobną kostkę, przesmaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia dodaj ocet balsamiczny i odrobinę cukru trzcinowego. Filet kurczaka QAFP pokrój na nieduże kawałki, dopraw pieprzem cytrynowym, solą i króciutko przesmaż na oliwie, uważając aby mięso nie straciło naturalnej soczystości. Na listki botwinki wyłóż glazurowane buraczki, aromatyczny filet kurczaka, połówki pomidorków koktajlowych oraz listki świeżych, ulubionych ziół np. melisy lub bazylii. Sałatka podana z pełnoziarnistym pieczywem będzie smakowała znakomicie.
Kwiaty cukinii faszerowane łopatką QAFP
Są dania, które nie tylko wspaniale smakują ale i pięknie wyglądają. Oto jedno z nich!
Soczystą łopatkę QAFP zmiel w maszynce do mięsa, dodaj jajko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz, uformuj małe kuleczki (takie aby zmieściły się w kwiatach cukinii). Z kwiatów cukinii usuń pręciki i wsuń kuleczki z łopatki. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i odrobiną gazowanej wody. W gotowym cieście zanurzaj kwiaty cukinii i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią, po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku. Podawaj z lekką surówką z sałaty masłowej, zielonego ogórka i dymki skropionej oliwą i cytryną.
Piersi kurczaka pieczone z warzywami
Soczyste piersi kurczak lubią wszyscy, a kiedy podamy je w towarzystwie pieczonych, młodych warzyw zrobią prawdziwą furorę!
Piersi kurczaka QAFP dopraw słodką papryką, oregano, solą i pieprzem, odstaw na około pół godziny do zamarynowania. Obrane małe ziemniaki, młodą marchewkę, zielone szparagi i cukrową cebulkę pokrój na małe kawałki. Dno naczynia żaroodpornego skrop oliwą włóż do niego pokrojone na kawałki zamarynowane piersi kurczaka, dodaj uprzednio pokrojone warzywa oraz groszek cukrowy, dorzuć świeży tymianek i rozmaryn, posól i skrop odrobiną oliwy. Włóż naczynie do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z sosem czosnkowym przygotowanym na bazie naturalnego jogurtu.
Wiosną nasza dieta wzbogaca się o pyszne, wartościowe warzywa i świeże zioła, a talerze stają się lżejsze i bardziej kolorowe. Warto codziennie sięgać po sezonowe składniki, które świetnie komponują się z wysokiej jakości kulinarną wieprzowiną i drobiem QAFP i wspaniale podkreślają ich smak.
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.