Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!

W czasie obecnie trwającej kwarantanny w Polsce, jak i wielu państwach na świecie, jesteśmy narażeni na duże ryzyko zachorowań. Musimy teraz szczególnie uważać na siebie i swoich bliskich. Warto nie tylko pamiętać o częstym myciu rąk, unikaniu kontaktów towarzyskich czy zachowaniu odstępów między innymi osobami w sklepach, ale także zwracać uwagę na to, co kupujemy i co jemy!

Czy zwracasz uwagę na jakość produktów z jakich przyrządzasz swoje posiłki? Ja wybieram sprawdzone produkty ze znakiem jakości QAFP.. Na  stronie internetowej Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (klik) znajdziecie mapę sklepów, w których można kupić mięso z tym certyfikatem.

Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu. Budowanie odporności polega m.in. na zwiększeniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, które trafiają do naszego krwioobiegu.

Poniżej znajdziesz kilka produktów, które wzmacniają naszą odporność:

  • Warzywa iowoce – źródło witaminy C i ß-karotenu

Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bardzo ważne jest włączenie do diety owoców i warzyw, które w swoim składzie zawierają witaminę C i ß-karoten takich jak np. marchewka, szczaw, szczypiorek, brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa oraz porzeczki czarne, morele, śliwki, brzoskwinie, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut czy pomarańcze.

  • Warzywa cebulowe – źródło siarczków organicznych 

Warzywami cebulowymi są cebula, czosnek, por i szczypiorek. Zawierają one związki siarkowe, a także witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo i olejki eteryczne. Są one bardzo ważne w diecie, ponieważ zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

  • Kiszonki

Od dawnych czasów kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu. Istotne jest, aby nie mylić kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.

  • Witamina D3

Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina D3 wpływa na komórki układu immunologicznego i ma właściwości bakteriobójcze. Jakie produkty zawierają witaminę D3? Z pewnością tran i tłuste ryby morskie takie jak śledzie, łosoś czy sardynki. Wskazana jest suplementacja tą witaminą.

Wieprzowina po chińsku z mango + kilka produktów wzmacniających odporność!

Łącznie: 40 min

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa (ok. 550g)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 mniejsze czerwone papryki
  • 1 dojrzałe mango
  • szczypta papryki ostrej lub 1 mała papryczka chili
  • 4 cm kawałek imbiru

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 150 g ryżu

 

Jak zrobić wieprzowinę po chińsku z mango?

Krok 1

Polędwiczkę myjemy, usuwamy ewentualne białe błonki po zewnętrznej stronie. Następnie mięso kroimy w cienkie, dłuższe paseczki lub kostkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa wieprzowego lub do gulaszu i obtaczamy w mące.

W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju dodajemy pokrojoną w piórka lub drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wsypujemy cukier trzcinowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki mango, dwie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnych oczkach imbir, a także szczyptę papryki ostrej. Smażymy przez około 4 minutki na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Krok 2

Na patelnię (może być ta sama co smażyliśmy na niej warzywa) nalewamy ponownie odrobinę oleju. Nakładamy pokrojoną polędwiczkę i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, aby kawałki mięsa były równomiernie wysmażone. Następnie dodajemy podsmażone warzywa i całość dokładnie mieszamy.

W miseczce mieszamy wodę, sos sojowy i cukier trzcinowy. Wlewamy na patelnię i całość smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.

Podajemy na ciepło z ryżem.

Smacznego!

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.