Blog

QAFP wśród przypraw i ziół

Jesień to czas kiedy zmieniamy menu, używamy więcej przypraw i ziół, które rozgrzewają, wzmacniają oraz wpływają korzystnie na nasz organizm i samopoczucie. Przyprawy i zioła stanowią doskonały dodatek do potraw, nie tylko podkreślają ich smak, ale również pomagają budować odporność organizmu przed nadchodzącą zimą. Rozgrzewające przyprawy takie jak imbir, kardamon, różnego rodzaju ostre papryki, cynamon czy goździki poprawiają krążenie krwi i podwyższają wewnętrzną temperaturę ciała dając miłe poczucie ciepła. Wiele z nich ma także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, warto wypróbować je w swojej kuchni właśnie jesienią aby rozgrzać organizm i poprawić nastrój!

Dziś kilka przepisów jak pobudzić się w jesienny dzień dobrze przyprawionym daniem!

Zupa gulaszowa z soczewicą

Zupy to jeden z ważniejszych elementów jesiennego menu, przygotowane na bazie kulinarnej wieprzowiny ze znakiem QAFP znakomicie wpisują się w chłodniejszą aurę, są rozgrzewające i sycące. Nasza propozycja to pyszna węgierska zupa gulaszowa.

W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i przesmaż ją około 10 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę, żółtą  i czerwoną paprykę, plasterki marchewki i pokrojone w kostkę pomidory, wlej około 1,5 litra bulionu warzywnego i przypraw zupę: słodką i ostrą papryką, tymiankiem, rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i solą. Zagotuj składniki i dodaj czerwoną soczewicę, gotuj zupę przez około godzinę, aż do miękkości mięsa i soczewicy, podawaj z natką pietruszki.

Kurczak po meksykańsku

Smakowite kawałki kurczaka zanurzone w pikantnym, pomidorowym sosie, podane ze świeżą kolendrą to danie doskonałe na jesienną kolację.

Filet kurczaka QAFP pokrój w dosyć dużą kostkę, dopraw solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Posiekaną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawionego kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski czerwoną paprykę i papryczkę chili. Teraz wlej krojone pomidory z puszki, dodaj kukurydzę oraz czarną fasolkę, dopraw danie słodką i ostrą papryką, oregano, cynamonem i solą, gotuj danie ma małym ogniu przez około 20 minut. Kurczaka po meksykańsku podaj z ryżem oraz avocado, posyp poszatkowaną świeżą kolendrą.

Krem z batatów z chipsami z wędzonki

Delikatny ale wyrazisty w smaku krem ze słodkich batatów i marchwi to prawdziwa bomba witaminowa! Szybka i łatwa w przygotowaniu świetnie smakuje kiedy spada temperatura za oknem.

W dużym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę cukrową i plasterki czosnku, przesmaż około 2 minut, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj pokrojone w plastry bataty, marchewkę i imbir, zalej wodą do poziomu warzyw i gotuj do miękkości. W międzyczasie rozgrzej teflonową patelnię i usmaż na niej cienkie, chrupiące chipsy z wędzonki sygnowanej znakiem QAFP. Kiedy warzywa są miękkie przypraw zupę szczyptą kardamonu, zmielonymi goździkami i solą, zmiksuj ją na gładki krem. Podawaj z gorącymi chipsami z wędzonki i świeżą natką pietruszki.

 

Tarta z kurczakiem i dynią

Dynia to niewątpliwie królowa jesiennych warzyw! Świetnie sprawdza się jako przekąska np. pieczona w ulubionych ziołach, składnik zup, gulaszy, a nawet ciast. Na koniec kulinarna perełka! Przepyszna krucha, dobrze przyprawiona tarta z dynią i kurczakiem QAFP w roli głównej. Jest tak doskonała, że podajemy dokładny przepis!

Składniki na ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g dyni hokkaido
  • 250 g piersi kurczaka QAFP
  • 120 g gorgonzoli
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża papryczka chili
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • Sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • po ¼ łyżeczki imbiru, cynamonu, kurkumy i ostrej papryki
  • sól
  1. Najpierw z  mąki, masła, jajka, śmietany, tymianku i soli zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki na około 30 minut.
  2. Obraną dynię i pierś kurczaka QAFP pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej wrzuć pierś kurczaka i smaż przez około 3 do 5 minut, dodaj pokrojoną dynię i smaż dalej mieszając około 5-7 minut (dynia musi pozostać lekko twardawa).
  3. Formę do tarty lub tortownicę wyłóż rozwałkowanym ciastem, nakłuj je widelcem i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  4. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z dynią, posyp pokrojoną w krążki ostrą papryczką bez pestek. Połącz ze sobą śmietanę, mleko, pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy, całość zalej tak przygotowanym sosem. Wierzch tarty posyp pokruszoną na kawałki gorgonzolą. Tartę piecz w temperaturze 180*C przez 35-40 minut. Możesz ją poda cna ciepło lub na zimno, przed podaniem posyp ją ulubionymi świeżymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią. Smakuje rewelacyjnie!

Warto sięgać po aromatyczne zioła i przyprawy, bo dodane do wysokiej jakości mięsa wieprzowego i drobiowego QAFP będą ciekawym urozmaiceniem, a przyrządzone dania pobudzą nasze kubki smakowe. Nasze pomysły polecają się do wypróbowania!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.