Zupa gulaszowa z soczewicą
Zupy to jeden z ważniejszych elementów jesiennego menu, przygotowane na bazie kulinarnej wieprzowiny ze znakiem QAFP znakomicie wpisują się w chłodniejszą aurę, są rozgrzewające i sycące. Nasza propozycja to pyszna węgierska zupa gulaszowa.
W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową i przesmaż ją około 10 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę, żółtą i czerwoną paprykę, plasterki marchewki i pokrojone w kostkę pomidory, wlej około 1,5 litra bulionu warzywnego i przypraw zupę: słodką i ostrą papryką, tymiankiem, rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i solą. Zagotuj składniki i dodaj czerwoną soczewicę, gotuj zupę przez około godzinę, aż do miękkości mięsa i soczewicy, podawaj z natką pietruszki.
Kurczak po meksykańsku
Smakowite kawałki kurczaka zanurzone w pikantnym, pomidorowym sosie, podane ze świeżą kolendrą to danie doskonałe na jesienną kolację.
Filet kurczaka QAFP pokrój w dosyć dużą kostkę, dopraw solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Posiekaną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawionego kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski czerwoną paprykę i papryczkę chili. Teraz wlej krojone pomidory z puszki, dodaj kukurydzę oraz czarną fasolkę, dopraw danie słodką i ostrą papryką, oregano, cynamonem i solą, gotuj danie ma małym ogniu przez około 20 minut. Kurczaka po meksykańsku podaj z ryżem oraz avocado, posyp poszatkowaną świeżą kolendrą.
Krem z batatów z chipsami z wędzonki
Delikatny ale wyrazisty w smaku krem ze słodkich batatów i marchwi to prawdziwa bomba witaminowa! Szybka i łatwa w przygotowaniu świetnie smakuje kiedy spada temperatura za oknem.
W dużym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę cukrową i plasterki czosnku, przesmaż około 2 minut, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaj pokrojone w plastry bataty, marchewkę i imbir, zalej wodą do poziomu warzyw i gotuj do miękkości. W międzyczasie rozgrzej teflonową patelnię i usmaż na niej cienkie, chrupiące chipsy z wędzonki sygnowanej znakiem QAFP. Kiedy warzywa są miękkie przypraw zupę szczyptą kardamonu, zmielonymi goździkami i solą, zmiksuj ją na gładki krem. Podawaj z gorącymi chipsami z wędzonki i świeżą natką pietruszki.
Tarta z kurczakiem i dynią
Dynia to niewątpliwie królowa jesiennych warzyw! Świetnie sprawdza się jako przekąska np. pieczona w ulubionych ziołach, składnik zup, gulaszy, a nawet ciast. Na koniec kulinarna perełka! Przepyszna krucha, dobrze przyprawiona tarta z dynią i kurczakiem QAFP w roli głównej. Jest tak doskonała, że podajemy dokładny przepis!
Składniki na ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250 g dyni hokkaido
- 250 g piersi kurczaka QAFP
- 120 g gorgonzoli
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 świeża papryczka chili
- 4 łyżki uprażonych pestek dyni
- Sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia
Składniki na sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- po ¼ łyżeczki imbiru, cynamonu, kurkumy i ostrej papryki
- sól
- Najpierw z mąki, masła, jajka, śmietany, tymianku i soli zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki na około 30 minut.
- Obraną dynię i pierś kurczaka QAFP pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej wrzuć pierś kurczaka i smaż przez około 3 do 5 minut, dodaj pokrojoną dynię i smaż dalej mieszając około 5-7 minut (dynia musi pozostać lekko twardawa).
- Formę do tarty lub tortownicę wyłóż rozwałkowanym ciastem, nakłuj je widelcem i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z dynią, posyp pokrojoną w krążki ostrą papryczką bez pestek. Połącz ze sobą śmietanę, mleko, pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy, całość zalej tak przygotowanym sosem. Wierzch tarty posyp pokruszoną na kawałki gorgonzolą. Tartę piecz w temperaturze 180*C przez 35-40 minut. Możesz ją poda cna ciepło lub na zimno, przed podaniem posyp ją ulubionymi świeżymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem lub bazylią. Smakuje rewelacyjnie!
Warto sięgać po aromatyczne zioła i przyprawy, bo dodane do wysokiej jakości mięsa wieprzowego i drobiowego QAFP będą ciekawym urozmaiceniem, a przyrządzone dania pobudzą nasze kubki smakowe. Nasze pomysły polecają się do wypróbowania!
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.