Potrawy na jesień, które wzmocnią Twoją odporność

Rosół

Nie może być inaczej, nasz numer 1 to zdecydowanie najbardziej popularna zupa w Polsce. Znana ze swoich leczniczych właściwości, ugotowana koniecznie na kościach wieprzowych i drobiowych skrzydełkach i szyi, z dużą ilością pora, selera, pietruszki i marchewki. Dlaczego tak ważne jest to, aby właśnie na tych składnikach ugotować wywar? Niewielu z nas wie, że kości wieprzowe mają dużo cennych właściwości odżywczych. Wzmacniają też nasz układ kostny i przyczyniają się do zapobiegania… osteoporozie! Gotuj wywar na małym ogniu przez minimum 10 godzin – będziesz mieć pewność, że bulion pobierze z mięs wszystko to, co wartościowe. Niech rosół gości na naszych stołach nie tylko w niedzielę.  🙂

 

Chili con carne

Ta meksykańska potrawa z mielonym mięsem, fasolą, kukurydzą, pomidorami i papryką idealnie sprawdzi się na chłodne dni. To wszystko między innymi dzięki witaminie B1 zawartej w wieprzowinie. Czy wiedzieliście, że to właśnie w tym rodzaju mięsa jest zawarta największa ilość tego składnika odżywczego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego? Dzięki zbilansowanemu spożywaniu produktów zawierających witaminę B1 łatwiej możemy radzić sobie ze stresem. To udowodnione naukowo! Jaką część wieprzowiny wybrać do chili con carne? Najlepiej łopatkę lub karkówkę. W tym ostatnim znajdziesz dodatkowo witaminę B6 – zadbasz wtedy o ciśnienie i swoje serce.  Pamiętaj o korzystaniu z wysokiej jakości mięs, wybieraj te z certyfikatem QAFP. Nie żałuj przypraw! Papryczka chili zawiera kapsaicynę, która przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie.

Grochówka wojskowa

Nazwa tego dania nie jest przypadkowa. Aby zregenerować mięśnie po dużym wysiłku fizycznym, najeść się do syta i utrzymać swoją odporność (zwłaszcza podczas ciężkich i długotrwałych ćwiczeń na dworze), żołnierze spożywali właśnie tą potrawę. Bierzmy z nich przykład i przygotujmy grochówkę u siebie w domu. Argumenty? B jak boczek! Dlaczego? Bo tak jak inne części wieprzowiny zawiera bardzo dużo witaminy B i… białka! 100 gramów bekonu zawiera nawet 20 gramów pełnowartościowych protein. Do zrobienia tej zupy możesz wykorzystać bulion ze zdrowotnego rosołu, który jeszcze bardziej wzbogaci jej wartość odżywczą. Nie zapomnij o grochu, który dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga trawienie.

 

 

Zimne wieczory? Na to pomogą rozgrzewające dania.
Jesienna chandra? Przecież jedzenie poprawia humor!
Dajcie znać w komentarzach, jakie macie inne pomysły na potrawy wzmacniające odporność. 🙂

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.