Sałatka z kurczaka, młodych ziemniaków i rzodkiewki
Wiosną niewątpliwie królują sałatki! Mogą być bardzo lekkie, skomponowane na bazie różnych sałat albo na bazie nieco bardziej sycących warzyw tak jak na przykład ta pyszna sałatka z młodymi ziemniakami i kurczakiem. Jej smak podkręca aromatyczny sos koperkowy i czosnkowa nuta, polecamy do wypróbowania!
Składniki:
- 200g wytrybowanych udek kurczaka (bez skóry)
- 400g młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- ½ pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 150g jogurtu naturalnego
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie pokrój na małe kawałki mięso z wytrybowanych udek kurczaka QAFP, przypraw je granulowanym czosnkiem, odrobiną słodkiej papryki i solą.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju słonecznikowego i smaż mięso przez kilkanaście minut, aż będzie miękkie. Usmażonego kurczaka przełóż do miseczki i zostaw aby ostygł. Teraz umyj rzodkiewki, osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój na cienkie plasterki. W osobnej miseczce połącz składniki sosu: jogurt naturalny, poszatkowany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony pieprz i sól. Ostudzone ziemniaki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki, przełóż je do dużej miski, dodaj kawałki kurczaka, plasterki rzodkiewki, polej sosem koperkowym i delikatnie wymieszaj. Sałatka smakuje najlepiej kiedy smaki lekko się przegryzą.
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z kalafiorem i młodą marchewką
Zapiekane polędwiczki to proste w przygotowaniu, kolorowe i pełne smaku danie idealne na wiosnę. Nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje. Nie potrzebujesz wiele czasu aby się o tym przekonać!
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa QAFP
- ½ młodego kalafiora
- 8 szt młodych marchewek
- 6 szt cebuli dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- szczypior od dymki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obtocz w tymianku i majeranku, przypraw solą i pieprzem. Zostaw na około 2 godziny aby nabrała aromatu ziół. Po tym czasie polędwiczkę smaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni teflonowej z niewielką ilością oliwy. Obsmażoną polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj różyczki kalafiora, przekrojone na ćwiartki młode cebulki i młode marchewki pokrojone na pół. Wszystkie składniki skrop oliwą z oliwek, delikatnie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Piekarnik nagrzej do 180 °C i wsuń naczynie, polędwiczkę z warzywami zapiekaj przez około 30 minut, a po upieczeniu zostaw ją na kilka minut przed pokrojeniem aby mięso „odpoczęło”.
Przed podaniem polędwiczkę pokrój na grube plastry, podaj ją z pieczonymi warzywami, danie posyp poszatkowanym szczypiorem.
Wiosenna zupa z kurczakiem i warzywami
Talerz aromatycznej zupy jarzynowej z dodatkiem soczystego kurczaka to propozycja na smakowity obiad lub lekką kolację. Dobrze smakuje od razu po ugotowaniu ale i następnego dnia, śmiało ugotuj podwójną porcję!
Składniki:
- 1 żółta cukinia
- 1 marchewka
- 1 kalarepa
- 200g zielonego groszku
- 4 młode ziemniaki
- 2 cebule dymki
- 1 filet kurczaka QAFP
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem roztop masło z oliwą, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i w małą kostkę kalarepę mieszając smaż przez ok. 4 minuty.
Teraz dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dopraw solą i co chwilę mieszając smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlej bulion, przykryj garnek i gotuj zupę przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (młodej nie obieraj ze skóry) i nieduże kawałki kurczaka QAFP gotuj bez przykrycia przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj do zupy poszatkowaną natkę pietruszki.
Zupa będzie smakować doskonale podana z przepiórczymi jajkami i odrobiną sera gruyere.
Wiosna to w kuchni wyjątkowo wdzięczny temat, już w marcu na lokalnych targach pojawiają się pierwsze młode warzywa takie jak kapusta, rzodkiewka, sałata czy botwinka. Są one cenione za świeżość, delikatny smak i chrupkość, można je jeść na surowo albo ugotowane lub zapieczone aldente. Codzienne jedzenie odpowiedniej ilości warzyw, które powinny zajmować połowę talerza to podstawowy element zdrowej, zbilansowanej diety. Pamiętaj o tym komponując wiosenne menu!
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.