Blog

Magia świąt pełna jakości i szampańska uczta.

Grudzień to miesiąc wyjątkowo świąteczny i rodzinny. To czas wypełniony magią oczekiwania na Święta, pachnącą lasem, choinką, wspólne pieczenie pierniczków, cudowne prezenty gwiazdkowe i wyjątkowe świąteczne dania. To również czas na podsumowanie i pożegnanie mijającego roku, a u niektórych noworoczne postanowienia. Kiedy spotykamy się przy stole, zarówno w Święta jak i w Sylwestra, chcemy aby serwowane dania były unikatowe, wyśmienicie smakowały i zostały na długo zapamiętane. Aby sprostać temu zadaniu wystarczy sięgnąć po znakomite, wysokiej jakości składniki: kulinarną wieprzowinę, drób i wędliny ze znakiem QAFP. Dzięki nim wasze świąteczne menu zachwyci gości, a my podpowiadamy co możecie przygotować.

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Niezwykle soczysta polędwiczka QAFP zawinięta w delikatne ciasto francuskie smakuje fantastycznie. To wykwintne danie będzie przebojem świątecznego obiadu!

Polędwiczkę przypraw z każdej strony solą, świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem, zostaw ją na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Cebulę i pieczarki pokrój w dosyć drobną kostkę i przesmaż je na klarowanym maśle, aż sok z pieczarek odparuje. Pieczarki i cebulkę przesyp do miski aby przestygły, polędwiczkę obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony po 2 minuty i odłóż na deskę aby ostygła. Następnie na połowie ciasta francuskiego połóż przestudzone pieczarki z cebulką i rozłóż je równomiernie w taki sposób aby na brzegach ciasta został około 1 cm kawałek bez pieczarek. Teraz połóż przestudzoną polędwiczkę i zawiń ciasto w rulon, mocno sklej boki, krótsze dodatkowo dociśnij widelcem, a cały rulon posmaruj na górze i po bokach roztrzepanym żółtkiem. Roladę włóż do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Polędwiczka w cieście wyśmienicie smakuje na ciepło, najlepiej dać jej odpocząć kilkanaście minut przed pokrojeniem.

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
KURCZAK FASZEROWANY RYŻEM I OWOCAMI

Kurczak faszerowany ryżem i owocami

Bardzo efektowne danie to kurczak faszerowany ryżem i owocami, wygląda imponująco i doskonale smakuje! Nie jest trudny w przygotowaniu.

Suszone morele, rodzynki i śliwki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut do namoczenia. W moździerzu dokładnie wymieszaj słodką paprykę, kmin, kolendrę, kurkumę i kolorowy pieprz.  Na małej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz łyżeczkę przygotowanej mieszanki przypraw. Kiedy uwolni się aromat przypraw wsyp ugotowany ryż i odcedzone, suszone owoce, wymieszaj składniki, smaż farsz przez 5 minut a następnie odstaw do wystudzenia. Kurczaka natrzyj na zewnątrz i w środku pozostałą mieszanką przypraw i solą.  Wypełnij kurczaka przygotowanym farszem i bardzo dokładnie zepnij wykałaczkami aby farsz nie wypadał w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C, kurczaka połóż na ruszcie i wsuń go do piekarnika (pod ruszt wsuń blachę do pieczenia). Po około 30 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz kurczaka około 40  minut. Kurczaka podaj z surówką z kapusty pekińskiej, papryki i czerwonej cebuli z limonowym winegretem.

Chrupiące kęski kurczaka z sosem jogurtowym

Znakomita przekąska, której przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, a lekki, ziołowy sos podkreśli jej smak. Wypróbujcie koniecznie!

Mięso z piersi kurczaka QAFP drobno posiekaj, wrzuć do miski, dodaj curry, sól, słodką paprykę, i poszatkowany szczypiorek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj ją z kurczakiem, przykryj miskę folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodaj do kurczaka świeże jajko i dokładnie połącz składniki. Na patelni rozgrzej olej, łyżeczką nakładaj malutkie porcje i smaż kęski na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku i podawaj z sosem jogurtowym z czosnkiem i ulubionymi, świeżymi ziołami.

CHRUPIĄCE KĘSKI KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM
ROLADKI Z CUKINII ZE SCHABEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Roladki z cukinii ze schabem i suszonymi pomidorami

Zdrowa i lekka roladka z cukinii z soczystym schabem QAFP poleca się na sylwestrowe menu! Jest pyszna!

Umytą, nieobraną cukinię, pokrój wzdłuż na cienkie paski, można to zrobić ostrym nożem lub obieraczką do warzyw. Paski cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i z jednej strony posmaruj ją niewielką ilością oliwy z oliwek. Piekarnik nagrzej do 180 °C, wsuń blachę z cukinią i piecz ją przez kilka minut, aż będzie miękka. W międzyczasie na ręczniku papierowym odsącz z zalewy suszone pomidory, pokrój je na mniejsze kawałki, w kostkę pokrój fetę, a plasterki soczystego schabu na paski. Na pasku ostudzonej cukinii ułóż listek mięty, pasek schabu, kawałek fety i pomidora, całość zwiń w rulonik, możesz spiąć drewnianą wykałaczką. Prawda, że proste?

Koreczki z melonem, szynką i mozzarelą

Kultowe i obowiązkowe na każdej imprezie finger food to koreczki. Można je przygotować na wiele sposobów ale te z soczystym melonem i aromatyczną szynką QAFP są wyjątkowe! Przekonajcie się sami!

Melona obierz i pokrój w dosyć dużą kostkę, szynkę pokrój w paski, a mini mozzarellę odsącz z zalewy. Na drewnianą wykałaczkę nabij kuleczkę sera, zwinięty w rulonik pasek szynki, listki świeżej rukoli lub bazylii i kawałek melona. Koreczki ułóż na półmisku a przed podaniem polej je cytrusowym octem balsamicznym.

KORECZKI Z MELONEM, SZYNKĄ I MOZZARELĄ

Wysokiej jakości wieprzowinę i drób ze znakiem QAFP z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania tradycyjnych jak i nowoczesnych dań. Można je z powodzeniem zaserwować i na rodzinnym obiedzie i na szampańskiej, sylwestrowej imprezie. Produkty ze znakiem QAFP pasują na każdą okazję!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

Solidarni z Ukrainą