KREATYWNE I ZDROWE DANIA DLA DZIECI

W codziennym menu dzieci muszą się znaleźć zbożowe produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, nabiał i jego przetwory, a także ryby, drób, chude mięso i wędliny. Wybierając mięso sięgnijcie po szlachetne części kulinarnej wieprzowiny takie jak polędwiczka, schab i szynka oraz drób oferowany w Gwarantowanym Systemie Jakości Żywności. Świetnym uzupełnieniem będą też wędliny sygnowane znakiem QAFP produkowane z wysokiej jakości wieprzowiny bez użycia polepszaczy smaku i zapachu, doprawione jedynie naturalnymi przyprawami.

Monotonna i nudna dieta nie zachęca dzieci do jedzenia, ale wystarczy trochę kreatywności aby dziecięce talerze zapełniły się smakowitymi, kolorowymi i kuszącymi posiłkami. Wasze dzieci pokochają te dania!

Zielone naleśniki z szynką i warzywami

Ten kolor przyciągnie każdego niejadka! Szpinakowe naleśniki, które pięknie wyglądają ale nie mają zbyt wyraźnego smaku szpinaku. Przygotowanie jest bardzo proste: do blendera wlej mleko, dodaj świeże liście szpinaku baby i zmiksuj do uzyskania gładkiego, zielonego koloru. Teraz dodaj mąkę, jaja, gazowaną wodę, odrobinę oleju i szczyptę soli, ciasto zmiksuj i odstaw na 10-15 minut.  Po tym czasie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.  Podawaj zawinięte w ruloniki, posmarowane naturalnym serkiem śmietankowym lub smakowym, z plasterkami soczystej szynki i „słupkami” chrupiącej papryki lub ogórka. Pycha!

Sałatka z kaszą, warzywami i polędwiczką

Jęczmienna, bulgur, jaglana, a może kuskus lub gryczana? Wybierz ulubioną kaszę swojego dziecka jako podstawę pożywnej, sycącej i kolorowej sałatki. W pół godziny zrobisz pyszne danie. A może zrobicie je wspólnie? Kaszę ugotuj do miękkości i ostudź. W międzyczasie pokrój w kostkę warzywa: ogórka, żółtą i czerwoną paprykę i ugotowaną al dente marchewkę. Polędwiczkę wieprzową pokrój na kotleciki, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką, smaż na patelni grillowej z każdej strony kilka minut. Usmażone mięso odstaw aby przestygło i odpoczęło, a następnie pokrój je na nieduże kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej ją oliwą extra vergine i skrop sokiem z cytryny, wierzch posyp poszatkowanym szczypiorkiem. Gotowe!

Tacos z kurczakiem

Meksykańskie tacos to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Jeśli twoje dziecko nie lubi pikantnych przypraw albo niektórych składników tego dania to pozwól mu przygotować jego własną wersję. Liczy się forma podania, która przyciąga nie tylko łasuchów!

Podstawą jest oczywiście kukurydziana tortilla, którą wypełniamy ulubionymi dodatkami. Pierś kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, przypraw czosnkiem i solą. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż mięso razem z pokrojoną w kostkę papryką. Kiedy mięso będzie już miękkie dodaj puszkę krojonych pomidorów, po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasoli, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku, przypraw solą, pieprzem, odrobiną cukru trzcinowego i chili, gotuj aż sos zgęstnieje. Teraz podgrzej kukurydziane placki, nałóż porcję sosu warzywnego z kurczakiem, poszatkowaną kapustę pekińską, polej domowym sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu. Jeśli twoje dziecko lubi zieleninę to możesz dodać kolendrę albo natkę pietruszki. Smacznego!

Kurczak z warzywnymi chipsami

Dzieci uwielbiają soczyste kawałeczki kurczaka, a jeśli przygotujesz im zdrowy, domowy fast food to będą zachwycone. Całe danie przygotujesz szybko i w prosty sposób, a do jedzenia nie musisz nikogo namawiać. Do przygotowania chipsów potrzebujesz pokrojonych w plasterki warzyw mogą to być bataty, marchewka, cukinia, buraczek, ziemniak i seler. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż na niej pokrojone warzywa, posmaruj je cienką warstwą oliwy i przypraw solą i oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 30 minut, po tym czasie delikatnie obróć warzywa drewnianym widelcem lub łopatką i piecz jeszcze przez ok. 15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości chipsów, trzeba je sprawdzić).

W czasie kiedy warzywa się pieką kurczaka pokrój na paski, posmaruj oliwą, posyp przyprawą do kurczaka. Piecz na drugiej blaszce, również wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 15-20 minut, jeśli masz w  piekarniku funkcję grillowania to wykorzystaj ją na ostatnie 2 minuty – kurczak będzie pięknie zarumieniony. Domowy fast food podaj z pokrojonym na kawałki zielonym ogórkiem lub pomidorem.

Wykorzystajcie nasze pomysły, ale pamiętajcie aby dopasować je do gustu i smaku dziecka, wtedy szybko znikną ze stołu. Dorzućcie do tego trochę sportu lub ruchu na świeżym powietrzu i już macie idealny przepis na zdrowe menu i dla malucha i dla starszaka!

Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.