Blog

Jesienna spiżarnia QAFP

Domowe przetwory to smak i aromat lata zamknięty w słoikach. Dojrzałe na słońcu pomidory, jędrne ogórki, papryki, fasolki czy soczyste owoce, przygotowane według rodzinnych przepisów są wspaniałym urozmaiceniem jesiennego i zimowego jadłospisu. Wzmocnią odporność, ułatwią przygotowanie zdrowych posiłków i osłodzą jesienne chłody. Sięgnijcie do swojej spiżarni i przygotujcie pyszne dania z kulinarną wieprzowiną i drobiem QAFP według naszych przepisów!

Makaron z kurczakiem i sosem z cukinii

Dania na bazie makaronów świetnie sprawdzają się o każdej porze roku. Nasza propozycja to makaron przygotowany z kawałkami soczystego kurczaka QAFP i letnim sosem z cukinii. Smakuje rewelacyjnie!

Przygotowanie sosu:

Cukinię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój ją w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cukinię, posól i smaż przez około 5-6 minut. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki pomidory (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) i pokrojoną na kawałki żółtą i czerwoną paprykę. Dodaj przyprawy: bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz i gotuj sos przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Teraz dodaj ocet i cukier, zagotuj warzywa i odstaw na około 3 godziny aby sos się przegryzł. Gotowy sos nakładaj do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 °C przez 12 minut.

Przygotowanie dania:

Pierś kurczaka QAFP pokrój na małe kawałki, przypraw solą, granulowanym czosnkiem i przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. W międzyczasie makaron penne ugotuj al dente i podgrzej sos z cukinii. Kiedy kurczak jest usmażony dorzuć go do sosu warzywnego, na talerz wyłóż makaron, polej go smakowitym sosem z soczystym kurczakiem i posyp świeżą, poszatkowaną bazylią. Smacznego!

Soczysta łopatka w powidłach śliwkowych

Łopatka QAFP marynowana w słodkich powidłach śliwkowych i wyrazistej w smaku musztardzie jest wyśmienita. Aromatyczna, krucha i jednocześnie soczysta. Świetny pomysł na rodzinny obiad!

Przygotowanie powideł:

Umyte, dojrzałe śliwki węgierki wydryluj - przetnij na pół i wyjmij z nich pestki, teraz wsyp je bezpośrednio na brytfankę i piecz około godziny w temperaturze 170-180 stopni. Następnie, kiedy już puszczą sok, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz dalej przez jakieś 2 godziny, w tym czasie 3-4 razy przemieszaj powidła drewnianą łyżką, zwłaszcza kiedy dosyć mocno odparuje sok. Czas pieczenia śliwek zależy od tego jak dojrzałe i soczyste są owoce i jak gęste powidła chcesz uzyskać. Kiedy śliwki mają już odpowiednią konsystencję, to gorące przełóż do słoików, zakręć, odstaw do góry dnem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Pyszne i bez cukru!

Przygotowanie łopatki:

Najpierw przygotuj marynatę, w misce połącz powidła śliwkowe, musztardę i olej, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, cynamon i świeżo mielony pieprz. Łopatkę QAFP lekko rozbij, z każdej strony obficie posmaruj marynatą i zostaw na około godzinę. Po tym czasie ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40 minut. Mięso w powidłach podaj z kluskami śląskimi i surówką z buraczków lub czerwonej kapusty.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną, piklami z ogórka i konfiturą z czerwonej cebuli

Przedstawiamy sprawdzony przepis na doskonałe kanapki z szarpaną wieprzowiną, piklami z ogórka i konfiturą z czerwonej cebuli, koniecznie wypróbujcie!

Przygotowanie pikli:

Do garnka wsyp cukier, wlej ocet, wodę, dodaj sól i miód, zalewę zagotuj. Następnie ogórki obierz ze skóry i przekrój je na 4 części, wytnij gniazda nasienne i obierz czosnek. Do zalewy dodaj musztardę i dokładnie ją wymieszaj. Do przygotowanych słoików wsyp po łyżeczce gorczycy, 2-3 ząbki czosnku, ułóż dosyć ciasno ogórki, zalej je gorącą zalewą i mocno zakręć pokrywkę. Słoiki pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 110 °C przez 15 minut, po tym czasie ustaw je do góry dnem na ściereczce i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie konfitury:

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub na cienkie plasterki i włóż do garnka, dodaj cukier i ocet winny. Gotuj na niezbyt dużym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy konfitura ma już gęstą konsystencję przełóż ją do słoiczków, mocno zakręć pokrywki i postaw do góry dnem, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kanapki:  

Najpierw przygotuj szarpaną wieprzowinę, czyli pulled pork, najlepsza jest naprawdę długo pieczona w niskiej temperaturze więc zrób ją  dzień wcześniej.

Cebulę obierz i pokrój na grubsze plastry, czosnek obierz i drobno posiekaj, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, wlej ocet jabłkowy. Łopatkę QAFP posmaruj marynatą z oleju, słodkiej i ostrej papryki, cynamonu, mielonego kuminu, cukru trzcinowego i soli i włóż do naczynia do pieczenia. Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 90 °C przez 9 godzin, powinno być tak miękkie, żeby rozpadało się pod naciskiem widelca i rozrywało na cienkie włókna.

Bułkę przekrój na pół, podgrzej z każdej strony na patelni grillowej, spód posmaruj majonezem, wyłóż szarpaną wieprzowinę, konfiturę z cebuli i pikle z ogórka, przykryj drugą połówką i podawaj. Te smaki doskonale się komponują!

Przetwory przygotowane na jesień i zimę znakomicie sprawdzają się jako dodatek do mięs, zarówno wieprzowiny jak i drobiu QAFP, makaronów, dań z ryżu, zapiekanek czy po prostu do kanapek. Warto zatrzymać lato i zapełnić słoiki sezonowymi warzywami i owocami!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.