Blog

Góralska uczta

Wybierając się w polskie góry możemy liczyć na niezapomniane wrażenia! Dostarczą ich niesamowite widoki gdzie indziej nie spotykane oraz góralska kuchnia uwielbiana przez turystów z całego świata. Trudno odmówić sobie regionalnych dań, które znakomicie smakują zarówno po sportowych szaleństwach na ośnieżonym stoku ale również po wiosennych czy letnich wędrówkach urokliwymi szlakami.
Tradycyjna kuchnia góralska oparta jest na grulach czyli ziemniakach, zbożu, kapuście, doskonałych serkach oraz zacnym mięsiwie. W dawnych czasach mięso jadło się rzadziej, głównie była to baranina, jednak obecnie wiele dań opartych jest na wysokiej jakości mięsie wieprzowym oraz różnorodnym drobiu takim jak te oferowane w Gwarantowanym Systemie Jakości Żywności. Oto przepisy na góralskie przysmaki spod samiuśkich Tatr, które z powodzeniem przygotujesz we własnej kuchni!

KWAŚNICA NA WIEPRZOWINIE - przepis

Kwaśnica na wieprzowinie

Królowa góralskich zup i jedno z najbardziej lubianych dań, którego trzeba obowiązkowo spróbować będąc na Podhalu. Szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym, doskonale rozgrzewa i syci.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,3 kg karkówki
  • 0,3 kg surowych żeberek
  • 0,3 kg wędzonych żeberek
  • 0,1 kg surowego boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10-12 kapeluszy suszonych borowików
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki kminku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Karkówkę QAFP pokrój na średniej wielkości kawałki, a surowe żeberka w paski. Włóż mięso do garnka, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zalej 2,5 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, po około 40 minutach dodaj wędzone żeberka i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj dalej przez około 20 minut. Jeśli ziemniaki i mięso są już miękkie dodaj poszatkowaną kiszoną kapustę i gotuj jeszcze pół godziny. Pod koniec gotowania przypraw zupę kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. W międzyczasie surowy boczek i cebulę pokrój w małą kostkę, rozgrzej teflonową patelnię i przesmaż boczek przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę i smaż, aż będzie delikatnie brązowa. Przesmażony boczek i cebulę dodaj razem z wytopionym tłuszczem do kwaśnicy. Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją mięsiwa i gruli.

Moskole z sałatką ze szpinaku i kurczaka

Będąc w górach wiosną lub latem możemy się pokusić o dania lżejsze niż serwowane zimową porą. Wtedy świetnie sprawdzą się gorące moskole podane z bryndzą oraz lekką, zdrową sałatką ze szpinaku i kurczaka QAFP.

Składniki na moskole:

  • 1,5 kg mącznych ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,3 kg bryndzy
  • 1 szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1 łyżka stołowa soli

Składniki na sałatkę:

  • 2 piersi kurczaka QAFP
  • 250 g szpinaku baby
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2  żółtej papryki
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól do smaku

Przygotowanie moskoli:

Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich kwaśne mleko lub maślankę, powoli wsyp mąkę i dodaj sól. Dokładnie wyrób ciasto, musi być gładkie, elastyczne i nie może mieć żadnych grudek. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, wycinaj i formuj nieduże placuszki (wielkości średnicy szklanki). Moskole możesz piec na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju lub przez około w 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Przygotowanie sałatki:

W czasie pieczenia moskoli przygotuj smakowitą sałatkę. Pierś kurczaka QAFP pokrój w paski, a następnie na drobne kawałki, dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka przez około 10-12  minut, aż będzie rumiany. Po usmażeniu odstaw go do ostygnięcia. W niewielkiej miseczce przygotuj winegret – wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Do większej miski wsyp liście szpinaku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, pokrojoną w pół talarki czerwoną cebulę, dodaj ostudzoną pierś kurczaka i wlej winegret, wymieszaj składniki i posyp prażonymi pestkami dyni.

Na talerz wyłóż ciepłe moskole, na wierzch placka połóż bryndzę, a obok lekką sałatę z soczystym kurczakiem.

Gorące Moskole na talerzu - przepis
Przepisy na pyszne górskie jedzenie

Chrupiące kęski kurczaka z sosem jogurtowym

Będąc w górach warto spróbować innych tradycyjnych potraw i regionalnych przysmaków. Mamy kilka rarytasów do polecenia, skosztujcie koniecznie:

  • góralskich serków takich jak oscypki, gołka, bundz, redykołki i korboce
  • placków po zbójnicku czyli sycących placków ziemniaczanych z gęstym gulaszem na bazie wieprzowiny i warzyw, często podawany z żółtym serem
  • hałusek, czyli delikatnych kluseczek z ziemniaków podawanych z bryndzą

Jeśli po tych pysznościach macie jeszcze miejsce na deser to spróbujcie gorącego kołacza  albo kramarza góralskiego, smakują wyśmienicie!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.