Kwaśnica na wieprzowinie
Królowa góralskich zup i jedno z najbardziej lubianych dań, którego trzeba obowiązkowo spróbować będąc na Podhalu. Szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym, doskonale rozgrzewa i syci.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,3 kg karkówki
- 0,3 kg surowych żeberek
- 0,3 kg wędzonych żeberek
- 0,1 kg surowego boczku
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 10-12 kapeluszy suszonych borowików
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karkówkę QAFP pokrój na średniej wielkości kawałki, a surowe żeberka w paski. Włóż mięso do garnka, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zalej 2,5 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, po około 40 minutach dodaj wędzone żeberka i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj dalej przez około 20 minut. Jeśli ziemniaki i mięso są już miękkie dodaj poszatkowaną kiszoną kapustę i gotuj jeszcze pół godziny. Pod koniec gotowania przypraw zupę kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. W międzyczasie surowy boczek i cebulę pokrój w małą kostkę, rozgrzej teflonową patelnię i przesmaż boczek przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę i smaż, aż będzie delikatnie brązowa. Przesmażony boczek i cebulę dodaj razem z wytopionym tłuszczem do kwaśnicy. Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją mięsiwa i gruli.
Moskole z sałatką ze szpinaku i kurczaka
Będąc w górach wiosną lub latem możemy się pokusić o dania lżejsze niż serwowane zimową porą. Wtedy świetnie sprawdzą się gorące moskole podane z bryndzą oraz lekką, zdrową sałatką ze szpinaku i kurczaka QAFP.
Składniki na moskole:
- 1,5 kg mącznych ziemniaków
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,3 kg bryndzy
- 1 szklanka kwaśnego mleka lub maślanki
- 1 łyżka stołowa soli
Składniki na sałatkę:
- 2 piersi kurczaka QAFP
- 250 g szpinaku baby
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sól do smaku
Przygotowanie moskoli:
Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich kwaśne mleko lub maślankę, powoli wsyp mąkę i dodaj sól. Dokładnie wyrób ciasto, musi być gładkie, elastyczne i nie może mieć żadnych grudek. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, wycinaj i formuj nieduże placuszki (wielkości średnicy szklanki). Moskole możesz piec na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju lub przez około w 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Przygotowanie sałatki:
W czasie pieczenia moskoli przygotuj smakowitą sałatkę. Pierś kurczaka QAFP pokrój w paski, a następnie na drobne kawałki, dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kurczaka przez około 10-12 minut, aż będzie rumiany. Po usmażeniu odstaw go do ostygnięcia. W niewielkiej miseczce przygotuj winegret – wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Do większej miski wsyp liście szpinaku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, pokrojoną w pół talarki czerwoną cebulę, dodaj ostudzoną pierś kurczaka i wlej winegret, wymieszaj składniki i posyp prażonymi pestkami dyni.
Na talerz wyłóż ciepłe moskole, na wierzch placka połóż bryndzę, a obok lekką sałatę z soczystym kurczakiem.
Chrupiące kęski kurczaka z sosem jogurtowym
Będąc w górach warto spróbować innych tradycyjnych potraw i regionalnych przysmaków. Mamy kilka rarytasów do polecenia, skosztujcie koniecznie:
- góralskich serków takich jak oscypki, gołka, bundz, redykołki i korboce
- placków po zbójnicku czyli sycących placków ziemniaczanych z gęstym gulaszem na bazie wieprzowiny i warzyw, często podawany z żółtym serem
- hałusek, czyli delikatnych kluseczek z ziemniaków podawanych z bryndzą
Jeśli po tych pysznościach macie jeszcze miejsce na deser to spróbujcie gorącego kołacza albo kramarza góralskiego, smakują wyśmienicie!
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.