Blog

Chiny od kuchni

Kuchnia chińska należy do najbardziej bogatych i zróżnicowanych kuchni świata. Na jej różnorodność wpływają między innymi podział na kilka regionów, duża rola kuchni w państwach ościennych, a także inspiracje czerpane od przybyszów wędrujących przed wiekami Jedwabnym Szlakiem. Mimo różnic pod względem używanych składników, przypraw oraz technik przyrządzania, kuchnię Państwa Środka łączy harmonia smaków i aromatów oraz feeria kolorów. Kuchnia chińska postrzegana jest jako jedna z najzdrowszych kuchni świata, a wielu składnikom przypisuje się właściwości uzdrawiające i dobroczynne dla organizmu, dlatego cieszy się dużym uznaniem wśród osób dbających o zdrowie.

Rozsmakowali się w niej również sportowcy, którzy wzięli udział w Igrzyskach Olimpijskich odbywających się w tym roku w Pekinie. Mając na uwadze wysokie wymagania gości, zarówno jeśli chodzi o smak potraw jak i konieczność zaspokojenia potrzeb żywieniowych sportowców z różnych kultur, szefowie kuchni opracowywali olimpijskie menu przez prawie 4 lata. Przygotowano prawie 700 propozycji rozmaitych dań opartych na pierwszorzędnych składnikach, począwszy od mięs, przez ryby, po warzywa i tofu. W wiosce olimpijskiej menu zmieniało się co siedem dni, a tradycyjne dania stanowiły 1/3 propozycji.

Mając dostęp do orientalnych składników i przypraw można przenieść się ze swojej kuchni wprost do tętniącego życiem Pekinu lub malowniczego Fenghuang.

Do przygotowania tradycyjnych dań kuchni chińskiej znakomite będą kulinarna wieprzowina i drób ze znakiem QAFP. Zobacz sam, co można z nich przygotować!

Wieprzowina po seczuańsku

Pyszne, orientalne danie przygotowywane metodą stir-fry to propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu, ale zależy im na doskonałym smaku.

Składniki:

  • 500g polędwiczka wieprzowa ze znakiem QAFP
  • 1 szt. czerwona papryka
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. papryczka chili
  • 1 szt. por (biała część)
  • 1 pęczek szczypior
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Polędwiczkę QAFP pokrój na jak najcieńsze plasterki, dopraw solą i pieprzem,
a następnie obtocz w mące ziemniaczanej. Teraz przygotuj warzywa: marchewkę i pora pokrój w długie słupki, paprykę i cebulę w większą kostkę, papryczkę chili oczyść z pestek i drobno posiekaj, czosnek pokrój na cienkie plasterki a imbir zetrzyj na drobnej tarce. W miseczce wymieszaj składniki sosu. W woku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć polędwiczkę QAFP i smaż na dużym ogniu przez 4 minuty, po tym czasie przełóż  wieprzowinę do miski.

Składniki sosu:

  • 4 łyżki octu ryżowego (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)
  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Do woka wlej pozostałą część oleju i kiedy się rozgrzeje, wrzuć imbir i czosnek, smaż przez około pół minuty, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Kiedy warzywa są obsmażone, wrzuć do woka usmażoną polędwiczkę, wmieszaj i wlej sos. Gotuj całość około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Wieprzowinę po seczuańsku podawaj od razu po przygotowaniu z ryżem jaśminowym, posypaną szczypiorem i prażonym sezamem.

wieprzowina po syczuańsku

Kurczak w pięciu smakach

Kolejna szybka, pożywna i bardzo energetyczna potrawa. Tym razem bazą jest soczysty i aromatyczny kurczak QAFP, który smakuje wyśmienicie zarówno z ryżem, jak i z makaronem.

Składniki:

  • 4 szt. wytrybowanych udek kurczaka
  • ½  szt. zielonej papryki
  • 1/2 szt. czerwonej papryki
  • 20 szt. grzybów mun
  • 1 szt. czerwona cebula
  • 3 łyżki kiełków fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki przyprawy 5 smaków

½ szt. limonki

Przygotowanie:

Udka kurczaka pokrój na cieniutkie paseczki, przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, dodaj przyprawę 5 smaków, wymieszaj mięso z przyprawami i zostaw na około 30 minut, aby kurczak nabrał smaku. Grzyby mun zalej gorącą wodą i zostaw na około 30 minut, papryki pokrój na cienkie paski, cebulę pokrój na pół talarki, czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i obsmaż go na dużym ogniu przez 3 minuty, a  następnie przełóż go do miski. Do woka wlej resztę oleju, wrzuć imbir, czosnek i pokrojone warzywa, smaż kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące. Całość zalej sosem sojowym, wrzuć kiełki, pomieszaj i smaż jeszcze minutę.

Danie podaj z ryżem lub makaronem soba skropione sokiem z limonki. Jeśli lubisz ostre jedzenie, posyp kurczaka plasterkami papryczki chili.

kurczak w pięciu smakach
dania kuchni chińskiej

Kuchnia chińska to prawdziwy raj dla podniebienia! Charakteryzuje ją pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, ostry oraz gorzki, które harmonizują ze sobą tak dobrze jak pięć kół symbolizujących Igrzyska Olimpijskie. Chcesz posmakować tej niezwykłej orientalnej kuchni? Wypróbuj nasze propozycje!

Wpis realizowany w ramach kampanii "Jakość z polskim certyfikatem" finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Solidarni z Ukrainą