Pulpety w sosie
Można stwierdzić, że pulpety to klasyka menu na campingu. Jednak jeśli przygotujesz je z dodatkiem warzyw i zanurzysz w pysznym, aromatycznym sosie to danie nabierze nowego wymiaru. Smakowite pulpety przygotuj z kulinarnego mięsa QAFP wieprzowego lub drobiowego i ulubionych warzyw, będą świetnie smakowały.
Najpierw przygotuj mięso, zmiel kulinarną łopatkę lub filet kurczaka QAFP i dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbij jajko i dosyp niewielką ilość kaszki kukurydzianej, wymieszaj składniki. Następnie w drobną kosteczkę pokrój cukinię (bez gniazd nasiennych), czerwoną cebulę i żółtą paprykę, dodaj pokrojone warzywa do mięsa i dokładnie wymieszaj. Aby wzbogacić smak pulpetów dorzuć ulubione świeże zioła np. pietruszkę, szczypior lub tymianek. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż pulpety z każdej strony, dolej odrobinę gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i duś pulpety na małym ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie w garnku z szerokim dnem rozgrzej masło klarowane, przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę cukrową i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy cebula i grzyby będą miękkie możesz je zmiksować na gęsty, aromatyczny sos lub pozostawić w całości.
Do uduszonych pieczarek lub przygotowanego z nich sosu przełóż pulpety (wraz z sosem, w którym się dusiły), całość podgrzej jeszcze około 10 minut, przełóż całość do czystego, wyparzonego słoika i mocno zakręć, pasteryzuj w piekarniku nagrzanym do 120 st C przez 15 minut. Dzięki pasteryzacji przygotowane w domu danie może wytrzymać kilka dni bez konieczności przechowywania w lodówce, nie tracąc swoich walorów smakowych.
Na biwaku pulpety podaj w towarzystwie kaszy gryczanej lub z kawałkiem żytniego pieczywa.
Curry z kurczakiem
Kolejne danie, które możesz przygotować w domu i zabrać zapasteryzowane w słoiku to kurczak w kremowym sosie curry.
Soczysty filet kurczaka QAFP pokrój na małe kawałki, czosnek na cienkie plasterki, cebulę w piórka, a czerwoną i zieloną paprykę na małe kawałki. Fasolkę przekrój na pół lub na trzy części jeśli jest długa i ugotuj al dente. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj pastę curry i podsmaż około pół minuty, aż uwolni swój aromat. Dodaj czosnek, podsmaż go 30 sekund i dodaj kurczaka, po 2 minutach dorzuć cebulę i papryki, podsmażaj kolejne 2-3 minuty i dodaj ugotowaną fasolkę. Teraz wlej mleko kokosowe, dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, sos rybny i gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Gorące curry wlej do słoika i pasteryzuj tak samo jak pulpety. Curry świetnie smakuje z jaśminowym ryżem, który na campingu ugotujesz w trakcie podgrzewania dania.
Pieczone warzywa z kiełbasą myśliwską
Nie wszystkie dania musisz przygotować wcześniej, gotowanie na biwaku to może być frajda! Zwłaszcza jeśli smaczne danie przygotujesz na ognisku.
Do przygotowania tego posiłku potrzebujesz ulubionych warzyw, świetnie sprawdzą się różnokolorowe papryki, cebula, kabaczek, małe ziemniaki oraz wyrazistą w smaku, aromatyczną kiełbasę myśliwską QAFP i przyprawy. Wszystkie warzywa i kiełbasę pokrój w niezbyt dużą kostkę, warzywa przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Kiełbasę podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju i przełóż ją do przyprawionych warzyw. Tak przygotowane składniki umieść w uprzednio przygotowanych miseczkach z folii aluminiowej, szczelnie je zawiń i piecz w żarze ogniska przez około 20 minut. Chrupiące warzywa pieczone z kiełbasą myśliwską QAFP to świetny pomysł na ciepłą kolację.
Wbrew pozorom biwakowy jadłospis nie musi być nudny, wystarczy go wcześniej zaplanować oraz przygotować odpowiedni sprzęt.
Jako zawekowane dania doskonale sprawdzą się różnorodne gulasze na bazie kulinarnego mięsa QAFP, wieprzowego lub drobiowego, z dodatkiem warzyw, pożywne zupy czy jednogarnkowe dania typu leczo czy fasolka po bretońsku. W słoiku można też zabrać upieczone w domu mięsiwo, np. karkówkę czy łopatkę QAFP, które można podawać na ciepło lub na zimno do kanapek. Warto mieć ze sobą dobrej jakości, różne kiełbasy i ulubione wędliny ze znakiem QAFP takie jak np. boczek lub wędzonka, które również doskonale sprawdzą się do przygotowania pożywnych kanapek na śniadanie czy na wycieczki, ale też jako składnik ciepłych dań przyrządzanych na miejscu.
Poznając okolicę spytaj o lokalnych rolników lub miejscowy targ, na którym zaopatrzysz się w sezonowe warzywa i owoce, które będą znakomitym i wartościowym urozmaiceniem wakacyjnego menu. Sprzęt, który przyda się na każdym biwaku, to dwupalnikowa kuchenka do gotowania i kuchenny zestaw biwakowy oraz odpowiedni zapas wody pitnej.
Prostym sposobem na szybki posiłek na wakacjach pod namiotem będzie soczysta kiełbaska QAFP z ogniska i ziemniaki pieczone w żarze, kto ich nie lubi? Udanego biwakowania!
Wpis realizowany w ramach kampanii „Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.