Mięso drobiowe jest drugim po wieprzowinie, najchętniej wybieranym przez polskich konsumentów gatunkiem mięsa i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W 2020 roku jego spożycie kształtowało się na poziomie 31 kg na osobę co dało nam 4 miejsce w Europie (po Portugalii, Irlandii i Węgrzech) jeżeli chodzi o wielkość konsumpcji. Choć świadomość żywieniowa polskich konsumentów rośnie z roku na rok warto przypomnieć jakimi walorami odżywczymi charakteryzuje się mięso kurzęce.
Mięso drobiowe jest przed wszystkim lekkostrawne, bogate w łatwo przyswajalne składniki odżywcze i stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Jest dużo chudsze w porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny. Dzięki mniejszej zawartości tłuszczu charakteryzuje się – niższą wartością energetyczną, 100 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry to 99 kcal i 1,3 g tłuszczu dla porównania 100 g schabu dostarcza 152 kcal i 7,7 g tłuszczu. W mięsie drobiowym znajdziemy także niższy udział kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu, którego 100 g mięsa z piersi kurczaka dostarcza ok. 58 mg. Samo mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a najwięcej go znajdziemy tuż pod skórą. Dlatego różnice w kaloryczności i zawartości tłuszczu w poszczególnych częściach kurczaka są zależą tego, czy przygotowujemy drób ze skórą, czy bez.
Mięso kurzęce stanowi źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu, rozwoju mięśni i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zawiera również składniki mineralne takie jak m.in. fosfor i selen oraz witaminy A, D, E, oraz B3.
Fosfor wpływa na rozwój kości i zębów jak również na funkcjonowanie nerek, wątroby i ośrodkowego układu nerwowego. Natomiast selen jest pierwiastkiem ważnym dla właściwego metabolizmu, działania hormonów tarczycy oraz sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego.
Mięso kurzęce jest bogatym źródłem niacyny (witamina B3 lub PP) chroniącej organizm przed rakiem oraz uszkodzeniami DNA. Niacyna działa pozytywnie na centralny układ nerwowy i poprawia kondycję psychiczną oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Pomimo, że organizm potrafi wytworzyć pewne ilości tego mikroskładnika, zazwyczaj jest to ilość niewystarczająca, warto zatem dostarczać sobie tego składnika w diecie. Przykładowo przeciętnej wielkości pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 — w ponad 100%, a upieczone udko z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na cynk w 70%, a jedna cała pierś – w 85% na selen.
Mięso z kurczaka pozytywnie wpływa również na kondycję skóry i spowolnienie procesów starzenia, między innymi dzięki obecności koenzymu q10, w którego dobrym źródłem są przede wszystkim udka z kurczaka.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, mięso drobiowe stosowane jest w diecie dzieci (można je wprowadzać do jadłospisu maluch już w 6. miesiącu jego życia) sportowców oraz osób starszych i odchudzających się.
Warto również zwrócić uwagę na wysokie walory smakowe i kulinarne drobiu. Mięso z kurczaka jest stosunkowe łatwe w przygotowaniu, a po obróbce termicznej jest kruche i delikatne. Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, dlatego żeby zachować niską kaloryczność potraw istotne jest usuwanie skóry przed przyrządzeniem posiłku.
Celem zachowania dietetycznych wartości mięsa warto poddawać je takim procesom kulinarnym jak gotowanie (w wodzie, na parze), duszenie bez obsmażania lub pieczenie w piekarniku. Ze względów zdrowotnych należy oczywiście unikać smażenia na głębokim tłuszczu.
Wybierające mięso z kurczaka do konsumenckiego koszyka warto pamiętać aby było to mięso wytworzone w systemie jakości żywności takim jak QAFP. Mamy wówczas gwarancję, że na każdym etapie produkcji zostały spełnione restrykcyjne wymagania dotyczące chowu, uboju i pakowania dzięki czemu otrzymujemy produkt o wysokich walorach jakościowych, a z tak przygotowanego mięsa potrawy są delikatne, kruche i smakowite.