Aktualności

Poznaj System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP!

Czym jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP? Z czym wiąże się uczestnictwo w programie i dlaczego warto do niego dołączyć? Co wyróżnia produkty mięsne posiadające certyfikat QAFP? Odpowiedzi na te najczęstsze pytania uczestników sektora mięsnego znajdziecie w poniższym artykule.

Czym jest System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP?

Jest to system opracowany z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego przez naukowców z wiodących ośrodków akademickich w Polsce we współpracy z praktykami i ekspertami z branży mięsnej. Cele systemu to:

  • wyróżnienie produkcji żywności o najwyższej jakości;
  • budowanie wartości dodanej na każdym etapie łańcucha produkcji;
  • współpraca w tworzeniu i efektywnej promocji jakości;
  • połączenie wiedzy i doświadczenia w systemowym podejściu do jakości;
  • tworzenie łańcucha powiązań integrującego branżę w budowaniu jej wiarygodności.

 

Skąd nazwa QAFP? Jest to skrót od angielskiej nazwy Quality Assurance for Food Products!

wędzone wędliny i mięsa na stole
  • jest certyfikowany przez niezależne jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji;
  • obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „ od pola do stołu”;
  • buduje wiarygodność uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta;

Z czym wiąże się uczestnictwo w programie?

11 grudnia 2019 roku System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP został uznany za krajowy system jakości żywności i od tej pory budowana jest sieć uczestników Systemu QAFP.  Ze względu na swój multiproduktowy charakter mogą do niego dołączyć członkowie różnych sektorów branży mięsnej. Wymagania produkcyjne i jakościowe dla każdego z etapów produkcji zostały zebrane w specjalnych zeszytach branżowych, by zapewnić, że każdy z członków dopełni najwyższych standardów. Dlaczego jeszcze warto dołączyć?

 

  • normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta;
  • obejmuje procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP.

Co wyróżnia produkty posiadające certyfikat QAFP?

Certyfikat nadawany jest wyłącznie produktom o ponadprzeciętnych walorach smakowych i odżywczych oraz wysokiej klasie mięsności. Są to produkty klasy premium wytwarzane w transparentnym i weryfikowalnym Systemie. Źródło ich pochodzenia jest wiarygodne i weryfikowalne na każdym etapie produkcji. Dzięki Systemowi QAFP konsument ma pewność, że może zaufać producentowi oraz że produkt, który wybiera, cechuje najwyższa jakość.