Spotkaj nasz food truck na trasie!
Sprawdź rozkład jazdy >>

Jedzenie przywołujące wspomnienia, czyli comfort food

Gdy dni robią się coraz krótsze, a pogoda na zewnątrz coraz chłodniejsza kto z Was nie wrócił wspomnieniami do babcinego gulaszu? Podawany właśnie wtedy, podczas zimowych wieczorów gorący gulasz babci smakował wyjątkowo. Przyjemnie rozgrzewał zmarznięty organizm, a przyprawy i warzywa smakowały i pachniały jakby bardziej…

I na pewno każdy z nas ma takie danie o którym sama myśl, przywołuje ciepłe wspomnienia związane z dzieciństwem, domową kuchnią czy kulinarną, rodzinną tradycją. To właśnie jest comfort food.

Mimo że o trendzie „comfort food” mówi się we współczesnej kuchni, warto jednak zaznaczyć, że odnosi się on do przeszłości, ponieważ tego typu jedzenie wiąże się przede wszystkim z dzieciństwem. Do tej grupy zaliczamy potrawy, kojarzące się z czasami beztroski, rodzinnymi spotkaniami i ponadpokoleniową tradycją czy domową kuchnią.

Od początku swojego powstania jedzenie komfortowe wiązało się właśnie z rodzinnymi posiłkami – tzw. smakami dzieciństwa. Według różnych opracowań pojęcie to funkcjonowało już w 1966 r., jednak Oxford English Dictionary wprowadził je do słownika dopiero w 1997 r. Zgodnie z książkową definicją, aby jedzenie „zasłużyło” na miano comfort foodu, decydujący był aspekt tradycji, familiarności.1

Wiele osób jest zdania, że tego rodzaju dania charakteryzują się przede wszystkim wysoką kalorycznością i rzeczywiście standardowo za comfort food uznawane są w Polsce takie dania, jak bigos, placki ziemniaczane, gulasz, kopytka, pierogi, ale większość z tych przysmaków oparta jest na naturalnych, wysokojakościowych składnikach. Natomiast spożywanie wysoko przetworzonej żywności, która jest szeroko dostępna na sklepowych półkach, jest jedną z głównych przyczyn współczesnego problemu z otyłością. Produkty wzbogacone syropem glukozowym i wzmacniaczami smaku uzależniają i wpływają negatywnie na stan naszego zdrowia przyczyniając się do cukrzycy lub nadciśnienia. Dlatego też warto zdecydować się na samodzielne przygotowywanie posiłków według receptur z domu rodzinnego. Potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa są proste w przygotowaniu i o wiele zdrowsze.

Wśród mnogości składników występujących w jedzeniu typu comfort food są takie, które zdecydowanie kojarzą się z rodzimą kuchnią – warto więc po nie sięgnąć, przygotowując ulubione potrawy. Wśród przypraw znajdziemy majeranek, lubczyk, liść laurowy, koperek oraz ziele angielskie. Są również warzywa kojarzące się ze smakołykami, serwowanymi niegdyś przez babcię oraz mamę. Wymienić należy tu choćby seler, marchew, por i pietruszkę. A skoro już pamięcią powróciliśmy do tych składników warto w tym miejscu przywołać przepis na niedzielny obiad z dzieciństwa czyli rosół. Jak przygotować tę zupę, aby również domownicy wspominali ją nostalgią? Podstawą bulionu jest dobrej jakości mięso dlatego my stawiamy na mięso z kurczaka QAFP.

Składniki:

  • 1 kurczak QAFP  o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • makaron
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić na element. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. Marchewki, pietruszki, seler, por oraz gałązki natki pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki
  3. Po zagotowaniu mięsa powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową.
  4. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niższą.
  5. Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i  gotować dalej 30 minut.
  6. Rosół doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Z rosołu wyciągnąć marchewkę, a następnie pokroić na plasterki lub w kostkę.
  8. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Są dania i smaki, które zapadają nam w pamięć i sprawiają, że czujemy się jak w domu i taką potrawą jest niewątpliwie rosół drobiowy.

A jakie dania są dla Was comfort food?

1 https://blog.bidfood.pl/wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-comfort-food/

Spotkaj nasz food truck na trasie!
Sprawdź rozkład jazdy >>