W kuchni dążę do doskonałości – eksperymentuję, stale się uczę i rozwijam. Inspirują mnie różne kultury, obyczaje i tradycje. Wiem, że każde danie wymaga zaangażowania, dopieszczenia – niezależnie od tego czy składa się z wysublimowanych ingrediencji, czy z najprostszych składników. W tej jednej życiowej dziedzinie nie uznaję żadnych kompromisów – po prostu podczas gotowania jestem perfecterem – poszukuje doskonałości. Sztuka kulinarna tym się charakteryzuje, że jej odbiorca natychmiast wyczuwa fałsz. Dlatego wkładam w nią tyle serca. Wszystko co robię, musi być idealne. W mojej profesji nie ma miejsca na przeciętność i nie można przecież pozwolić sobie na choćby odrobinę złego smaku…
Adam Michalski ma wieloletnie doświadczenie zawodowe. Promował kuchnię polską w restauracji Chit Chat w hotelu Equatorial i Chill Sky Bar oraz polskie mięso na targach „Viet Food and Beverage 2012 and ProPack Vietnam” w Ho Chi Minh w Wietnamie organizowanych w ramach kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak”, a także na targach Summer Fancy Food Show Washington oraz „Seoul Food and Hotel 2012” w Korei Południowej. Członek Jury Open International BBQ Championship of Poland 2010. Mikołajki. Organizator Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu” Warszawa 2011, 2010; 2009. Pomysłodawca, twórca i realizator kampanii „Kulinarna edukacja dzieci i młodzieży” 2012, 2011, 2010, 2009. Członek Juru Ogólnopolskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” Pułtusk 2010; 2009. Ten Mistrz Kuchni QAFP ma także wiele osiągnięć, między innymi World Culinary Cup Luksemburg 2010, Consus Art. Culinary Team, jest również mistrzem polskich potraw regionalnych w kategorii: dania z ryb.